Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Future City Game
Future City Jobs
Creative Cities
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Kulturní projekt „Cesty Franze K.“ na internetu

Kulturní projekt „Cesty Franze K.“ představuje na nových internetových stránkách www.franzkafka.info spisovatele Franze Kafku zcela jinak než jak je veřejností všeobecně vnímán. Existuje totiž mnoho stereotypů, které lidé znají o Kafkovi. Většina z nich si myslí, že žil pouze v Praze, nikdy necestoval, byl to věčný pesimista, bez zájmu o cokoliv kromě práce. Proto jsme začali vyhledávat informace o místech, kam Franz Kafka cestoval a co tam prožíval. Hledáme o nich veškeré historické materiály a fotografujeme jejich aktuální stav.

Projekt „Cesty Franze K.“
www.franzkafka.info


Kulturní projekt „Cesty Franze K.“ představuje na nových internetových stránkách www.franzkafka.info spisovatele Franze Kafku zcela jinak než jak je veřejností všeobecně vnímán. Existuje totiž mnoho stereotypů, které lidé znají o Kafkovi. Většina z nich si myslí, že žil pouze v Praze, nikdy necestoval, byl to věčný pesimista, bez zájmu o cokoliv kromě práce.

Právě tyto stereotypy byly hlavním impulsem, abychom ukázali jeho osobnost z jiného úhlu a proto jsme začali vyhledávat informace o místech, kam Kafka cestoval a co tam prožíval. Tato místa jsou nejen v České republice, ale také v Německu, Itálii, Francii a Švýcarsku. Celkový počet nejvýznamnějších míst je 60.

Hledáme o nich veškeré historické materiály a fotografujeme jejich aktuální stav. Všechny tyto informace nám o Kafkovi vypovídají jako o velice aktivním člověku, se spoustou zájmů např. zdravý životní styl, kulturní a technické novinky.

Nejdůležitější částí našeho projektu je fotografický cyklus, 30 – 60 černobílých fotografií (formátu 50x67). Některé fotografie jsou kromě běžného popisku doplněny citátem z Kafkových knih nebo korespondence. Výstavní cyklus lze rozdělit do dvou tématických bloků. Jeden na téma Kafka a Česká republika a druhý Kafka a jeho cesty po Evropě, případně jednotlivých evropských zemích.

Fotografický cyklus je prezentován na tuzemských a zahraničních výstavách, plán výstav a prezentací najdete na našich internetových stránkách www.franzkafka.info.

Kromě tohoto cyklu připravujeme také publikaci:

„Franz Kafka: Jsem u Assicurazioni...“ – kniha o působení Franze Kafky v jeho prvním zaměstnání, autorem textové části je Dr. Josef Čermák, (termín vydání 2. pol. 2006). Kniha vyjde ve třech jazykových mutacích – čeština, angličtina a němčina.

Součástí projektu jsou také komentované projekce fotografií, spolu s komentářem autora o hledání míst, tématické přednášky o Kafkovi a literární čtení.

Spolupracovníci projektu:
Dr. Josef Čermák
Dr. Hans-Gerd Koch
Věra Koubová

Projekt podporují:
Česká centra: prezentace projektu v zahraničí, propagace a zajištění ubytování
Společnost Franze Kafky: prezentace v České republice
J.E.p. Juan Eduardo Fleming - velvyslanec Argentiny: záštita projektu v České republice
Zdeněk Lyčka - ředitel odboru kulturních a krajanských vztahů MZV ČR
Česko-německý fond budoucnosti: jednorázová finanční podpora v roce 2005

Kontakt:
Judita Matyášová
kulturní managerka
tel.: 724 014 460
email: franzk@centrum.cz
www.franzkafka.info

(07.09.2006) ZDROJ: Projekt Franz K.
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.