Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Koncepce umění
Future City Jobs
Konference EU
Creative Cities
Symposium Ostrava
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Laureátem ceny Jindřicha Chalupeckého je výtvarník Jiří Skála

Cena Jindřicha Chalupeckého putovala již podvacáté k výrazné osobnosti české výtvarné scény do 35 let. Jubilejním laureátem prestižní ceny se stal výtvarník Jiří Skála. Mezinárodní porota vybírala z pěti finalistů, ke kterým patřili Tomáš Džadoň, umělecká dvojice Jiří Franta a David Böhm, Petra Herotová a Alena Kotzmannová. Předávání ceny byl přítomen také bývalý český prezident a jeden ze zakladatelů ocenění Václav Havel. Vítězným projektem byl projekt sci fi dopisu Jiřího Skály s datem 29. srpna 2284.
Nositel ceny získává šek na 50.000 korun na svůj další umělecký rozvoj, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a částku 100.000 korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu.

Vyjádření poroty
Porota vybrala laureátem letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého Jiřího Skálu. Ocenila jeho soustředěný a důsledný konceptuální přístup. Skálovy práce často nárokují plnou pozornost diváka, zároveň se však vyznačují vůlí komunikovat. Porota rovněž ocenila vyzrálý způsob, jakým dokázal do své současné tvorby zapojit literární postupy a obsahy. Dokáže tematizovat jak osobní vztahy, tak analyzovat celospolečenské vazby. Jak napsal jeho kolega Ján Mančuška: „Prvek překvapení neprobíhá v dílech Jiřího Skály v jednom okamžiku. Spíš se vloudí, až když divák o jeho práci přemýšlí“.

Výstava prací všech finalistů je v DOXu až do ledna 2010.
Jiří Skála
Jiří Skála (*1976) se nebojí pouštět na půdu uměleckých pokusů a nejistých dobrodružství. Oproti loňskému roku, kdy také patřil k finalistům Ceny Jindřicha Chalupeckého, se ještě více odpoutal od jazyka výtvarného umění a směřuje k experimentálním formám literatury. Ve své instalaci v 1. patře věže Centra Dox kombinuje videa a literární texty a shrnuje zde své jazykové a filozoficko-umělecké experimenty z období posledního roku.
http://www.joaodedeus.cz
(13.11.2009)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.