Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Game
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Letní projekt živé galerie v Pardubicích

Východočeská galerie v Pardubicích se v letních měsících rozhodla své výstavní prostory i veřejný prostor města oživit jiným způsobem než tradiční výstavou uměleckých děl. Ve spolupráci s o. s. Terra Madoda a Institutem světelného designu realizuje projekt, kterým si klade za cíl oživit letní kulturní život města, především jeho historické jádro a přilehlé okolí a zároveň nabídnout dětem, mládeži i dospělému obyvatelstvu vhodnou alternativu trávení volného času v době prázdnin. Jedním z workshopů, který bude galerie v Pardubicích nabízet je site specific tvůrčí dílna zaměřený na oživování a poznávání prostoru galerie v Domě U Jonáše, hledání přesahů mezi jednotlivými uměleckými žánry, pátrání po souvislostech a vztazích mezi člověkem a prostorem. Tématické oblasti dílny budou vedeny například Ridinou Ahmedovou ze sdružení Hlasohled či Janem Benešem z Insitutu světelného designu. Další z dílen tzv. architektonická laboratoř složená z odborníků – architektů, kteří  budou  pracovat s tématem kulturního prostoru ve městě. Ta se uskuteční v rámci projektu Offcity a od 11. srpna 2010 na ni naváže výstava jejích výsledků v Domě U Jonáše.
PROGRAM LABORATOŘÍ:

HLASOVÁ LABORATOŘ
19. – 24. července 2010

lektor: Ridina Ahmedová

Jaké objevíme příběhy ve vnitřnostech starého domu? Dá se čichat ozvěna kroků a hlasů? Prostor bude bílým listem, který pokreslíme zvuky. Budeme pozorovat to, co bude vznikat, pokusíme se tomu dát tvar, vyjádřit odstíny a vztahy, tak jak se budou zviditelňovat v průběhu společné práce. Předchozí hlasová nebo pěvecká průprava podstatné nejsou. Důležitá je chuť tvořit i poslouchat, bavit se hrou.

Program laboratoře bude probíhat v dopoledních nebo odpoledních blocích od 19. do 24. července 2010 s jedním volným dnem (22. července 2010, pro zájemce bude připraven fakultativní program). Program vyvrcholí večer dne 24. července 2010 společnou site specific prezentací.
 
RIDINA AHMEDOVÁ (* 1974) několik let vystupovala s jazzovým triem, spolupracovala s Tomášem Dvořákem/Floexem na CD Pocustone (2001) a poté na živé podobě projektu Floex. Je autorkou a spoluautorkou hudby k několika divadelním představením. Zajímají ji možnosti hlasu jako sólového, nedoprovázeného - je zakladatelkou a dramaturgyní Hlasohledu (http://www.hlasohled.cz) - centra pro práci s lidským hlasem. V roce 2003 měl premiéru její sólový projekt Hlasokraj, kombinující projekci a živý koncert, za který získala ocenění Next wave v kategorii Objev roku. V květnu 2006 vyšlo její sólové CD Hlasem.

Spolupracovala např. s hudebníky jako Vladimirem 518 (Penneři strýčka Homeboye) - CD Gorila vs Architekt, track Nespoutáš mně – 2007, Tomášem Dvořákem/Floexem - CD Pocustone, Floexí band 2001) nebo na CD Moniky Načevy Fontanela, 2001. Dále společně koncertovala a improvizovala např. s Jaroslavem Kořánem, V. a I. Havlovými, Vladimírem Václavkem, Ondřejem Smejkalem, Petrem Niklem atd.

BŘICHO VELRYBY / UMĚLECKÁ LABORATOŘ
19. – 24. července 2010

lektor: Roman Kudláček

Site specific, scénografie, akční umění…
Dům U Jonáše jako břicho velryby, v němž můžeme hledat Jonáše (nebo jen čárky dnů, které si zapisoval na stěnu žaludku), ztracené dopisy v lahvích, všechno, co velryba spolykala a nevyšlo ven, to co do moře sypeme, nebo co si ono samo bere bez ptaní. Čistá a nespoutaná imprese z unikátních prostor a reakce lidí na ně. Velrybí vnitřnosti s tajemstvím mechanismu jejího pohybu, nebo složitost způsobu, kterým chrlí vodotrysk. V břiše velryby je možné najít cokoliv. Spolknutou kabelku, ožižlanou mrtvolu kapitána Achaba, Titanik, nebo velrybářskou loď, obří chobotnici, nebo jen kručení velrybího hladu? Mizení do prostor domu jako báseň, kresba, taneční kreace, světelná či zvuková instalace (velryby přece zpívají!!!). Můžeme čekat kritiku na japonské velrybožrouty, nebezpečí ropných katastrof, bušení velrybího srdce, nebo její touhu vyskočit z vody co nejvýš. Jak zní výdech velryby po hlubokém ponoru? Jako když si odfoukne náklaďák? Dům U Jonáše jako velryba ležící na suchu, jako místo v organismu města, jako prostor ve vesmíru. To vše s otevřenou supervizí lektora a volnými kontexty směrem k Pardubicím, Labi, vodě, citu a rozumu. Program laboratoře bude probíhat v dopoledních nebo odpoledních blocích od 19. do 24. července 2010 s jedním volným dnem (den bude upřesněn, pro zájemce bude připraven fakultativní program). Program vyvrcholí večer dne 24. července 2010 společnou site specific prezentací.

ROMAN KUDLÁČEK (* 1977) je absolventem Vysoké školy umělecko-průmyslové a Katedry scénografie na DAMU. Věnuje se volné vizuální tvorbě i scénografii. Spolupracuje např. s divadlem DNO z Hradce Králové (např. scénografie představení LAPOhádky), je spolutvůrcem výtvarné realizace 3D českého animovaného filmu Kozí příběh.

DĚTSKÁ LABORATOŘ no. 50

TERMÍN KONÁNÍ:  29. – 30. ČERVENCE 2010, KAŽDÝ DEN OD 10 DO 13 HODIN
MÍSTO KONÁNÍ: Dům U Jonáše, Pernštýnské nám. 50, Pardubice

TÝDEN LETNÍCH TVŮRČÍCH DÍLEN PRO DĚTI
 
Hravá dopoledne pro děti od 6 do 15 let zaměřená na rozvoj tvůrčích dovedností, nejen v oblasti výtvarné výchovy.

Možná, že jste zatím nevěděli, že historický Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí je tak trochu živá bytost, která má svou duši i tělo. Staňte se na chvíli členem experimentálního týmu, který bude prozkoumávat tento tajemný prostor. Pomocníky nám budou naše smysly a výtvarné potřeby.

CENA:          40 Kč / dítě za jednu dílnu (včetně materiálu)

LEKTOŘI:      Tereza Dvořáková a Šárka Zahálková, galerijní lektorky

DALŠÍ INFORMACE A PŘIHLÁŠENÍ:     Šárka Zahálková, zahalkova@vcg.cz, 606 769 989; Tereza Dvořáková, dvorakova@vcg.cz, 466 510 003
 
DIVADELNĚ-POHYBOVÁ LABORATOŘ
19. – 24. července 2010

lektor: Jakub Folvarčný

Jakuf Bolvarčný vás zve do své laboratorní smíchárny:
Voda: zchlaď se, vypusť se, vyprázdni nádobu a nachystej ji
Vzduch: osvoboď se, odpoutej se, vaň, kam chceš
Oheň: překroč vlastní hranice, vzplaň, utrhni se ze řeťezu
Země: zastav se, zpevni se, daruj život

V souladu se čtyřmi živly budeme míchat polévku našeho malého představení, lektvar konečného tvaru, vůně a chuti, který se stane v prostoru a čase. Meditace, pozorování, improvizace, hledání, pohyb, běsnění, konstrukce, tříbení, porod. To vše nás čeká, a co se na konci zrodí, záleží jen na nás. Ananas.  Program laboratoře bude probíhat v dopoledních nebo odpoledních blocích od 19. do 22. července 2010. Volným dnem bude v tomto případě 23. července 2010 (pro zájemce bude připraven opět fakultativní program). Program vyvrcholí večer dne 24. července 2010 společnou site specific prezentací.

JAKUB FOLVARČNÝ (*1978) je absolventem Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU (2008). V současné době se uplatňuje zejména jako herec, režisér a dramatik v oblasti autorské divadelní tvorby pro dospělé a mládež. Vystupuje pod svým občanským jménem nebo pod pseudonymem Jakub Foll. Dále se věnuje psaní a interpretaci básní, psaní textů písní a zpěvem v hudební skupině. Je členem Divadla Dobré Kávy, Divadla Bufet a skupiny Střídmí Klusáci v Kulisách Višní. Kromě těchto aktivit vede divadelní dílny na třech různých místech v Praze pro zájemce v rozmezí od 5ti let do dospělosti.

SVĚTELNÁ LABORATOŘ
22. – 24. července 2010

lektor: Jan Beneš

Dvoudenní seminář a workshop k práci se světlem v site specific prostoru – místě, které není primárně určeno k dramatickým akcím, má svého genia loci a charakteristickou funkci: světelná instalace vycházející z estetické, užitné či historické kvality místa posouvá hranice vnímání daného prostoru. Prázdná členitá galerie, je silným tématem pro světelný design, jež může akcentovat, kontrastovat, analyzovat či syntetizovat nové významy v množství již přítomných znaků, momentálně však paradoxně nekontextuálních, ve stavu nesplněného očekávání, nefunkčních, mrtvých nebo spočívajících.  Workshop naváže na laboratoře J. Folvarčného, R. Ahmedové,  R. Kudláčka a vytvoří pro ně v prostorách odinstalované galerie jedinečnou atmosféru, jako linii odhalující jinou tvář důvěrně známého Domu U Jonáše. Program laboratoře začne 22. července večer úvodním setkáním s účastníky a seminářem o základech site specific problematiky, techniky a technických podmínek. 22. a 24. července 2010 budou účastníci laboratoře experimentovat s technikou v prostoru, spolupracovat s dalšími laboratořemi, sbírat podněty, tvořit koncepci. Program vyvrcholí večer dne 24. července 2010 společnou site specific prezentací.
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.