Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
Future City Jobs
Koncepce umění
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Němečtí Raumlabor zahájili výuku na VŠUP v Praze

Obrázek k článku Němečtí Raumlabor zahájili výuku na VŠUP v Praze
Markus Bader a Mattias Rick, dva členové předního berlínského architektonického studia RAUMLABOR, se stali vedoucími Ateliéru architektury III na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Je to vůbec poprvé v poválečné historii školy, co zde budou pracovat zahraniční pedagogové. Tento fakt chápeme i jako přínos ke spolupráci odborníků a pedagogů sousedních zemí v Evropské unii,  uvádí rektor VŠUP  PhDr. Ing. Pavel Liška. Tématické vymezení ateliéru pod vedením nových pedagogů VŠUP je definováno jako Vzdělávání v architekruře je proces výuky specialistů na otázky prostoru, je to trénink v prostorovém jednání, emancipaci a mezioborové spolupráci. Ateliér architektury se stává výzkumnou laboratoří s cílem vytvářet lepší města.
Oba architekti, kteří mají zkušenosti z německého vysokého školství (působili jako externí pedagogové na technických univerzitách v Halle a Stuttgartu), si zvolili českou asistentku Ing. arch. Kateřinu Vídenovou.
 
„Očekáváme pozitivní přínos v analytickém a sociálně-estetickém přístupu zástupců Raumlabor, jde o rozšíření nabídky studentům architektury v aktuálním směru konceptuálního architektonického myšlení, který v českých zemích naprosto chybí,“ dodává rektor VŠUP.

Raumlabor si jako tým mladých německých architektů za 10 let své existence vybudoval v evropském prostoru velice dobré jméno. Zastupoval například Německo na architektonickém bienále v Benátkách 2008, pracuje na projektech ve Štýrském Hradci, Poznani, New Yorku atd.  Také českému publiku nejsou architekti zcela neznámí. Na VŠUP Raumlabor v březnu uvedli přednášku Acting in Public. Představili se také například v rámci mezinárodního výstavního projektu InterCity: Berlín – Praha, kde zazářili svým pohledem na Berlín budoucnosti – města s invenčním souborem ježatých staveb a betonových hor pod názvem Der Bergglueck a originálním projektem lesního města zasazeného na štíhlých pilířích mezi koruny stromů.

Ve svých projektech se Raumlabor pokoušejí generovat nové typologie města a překračují jeho tradiční urbanistické vnímání. Urbanisticky prostor nechávají prorůstat s přírodou, přeměňují ho v centrum společenského setkání či jej využívají k uskutečnění umělecko-sociální performance. Zabývají se tzv. „měkkým“ faktorem, tedy lidmi, kteří jsou uživatelé daného prostoru, a také otázkou, co s postavenou architekturou, která je „nadbytečná“ (např. panelová sídliště). Pro Raumlabor není architektura pouhou otázkou „stavění“, nýbrž především otázkou „užívání“ prostoru. Každý architektonický projekt začíná průzkumem daných prostorových a sociálních podmínek na místě, následuje jeho vyhodnocení, které vyúsťuje do  konečného konceptu a plánu změny. Jejich přístup odráží i poslední spektakulární projekt Eichenbaumoper, letní inscenace profesionální opery na nádraží Eichenbaum, nevlídné betonové stanici v polích meziměstské dráhy mezi Essenem a Muelheimen v Porúří, kde se kříží dvě autostrády. Tato velmi frekventovaná stanice  je dokladem architektonického selhání minulosti. Operní představení (ve spolupráci s operním a hereckým souborem opery a divadla v Essenu a Muelheimu) začalo ve vlaku, pokračovalo na nástupišti a dvě hodiny trvalo na nádraží, architektonicky přeměněného na scénu s hledištěm. Celý projekt byl sledován celoněmeckou televizí i tiskem, neboť se jednalo o nevídanou přeměnu betonové pouště (srovnatelné se stanicí Vltavská v Praze) ve vysoce kulturní místo. Raumlabor celou akci inicioval, navrhl a vybudoval scénu.

Studio Raumlabor vedle Markuse Badera a Matthiase Ricka tvoří dále architekti: Francesco Apuzzo, Benjamin Foerster-Baldenius, Andrea Hoffmann, Jan Liesegang, Christof Mayer a Axel Timm.

Více informací na
http://www.raumlabor-berlin.de/
(16.10.2009) ZDROJ: VŠUP Praha
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.