Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Game
Future City Jobs
Koncepce umění
Konference EU
Symposium Ostrava
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Otevření nové galerie Na shledanou

Obrázek k článku Otevření nové galerie Na shledanou
V prostorách smuteční síně třítisícového jihočeského města Volyně vznikla nová Galerie Na shledanou. Smuteční síň byla dokončena v roce 1989, ale do provozu nikdy uvedena nebyla. Nachází se v areálu hřbitova, na hraně kopce Malsička. Galerie bude fungovat na principu rezidečních pobytů. Prozatím jsou plánovány dvě až tři rezidence ročně. Prostor je součástí Městského Muzea ve Volyni, které poskytne autorům a autorkám ubytování, materiál a diety. Pro realizaci budou tvůrcům k dispozici vnitřní prostory galerie. První týden pobytu ve Volyni má již za sebou Ondřej Maleček, nedávný absolvent ateliéru malby na VŠUP v Praze, koncem léta bude hostem hřbitova malíř Josef Bolf. V sobotu 5. června 2010 v 16 hodin zahájí galerie program dvěmi vernisážemi,  výstavou menších obrazů Ondřeje Malečka -  Do dálky v prostorách Městského muzea,  následně prezentací Malečkovy výmalby vnitřních stěn Galerie Na shledanou pod názvem Tiché volání. Součástí činnosti galerie budou také doprovodné programy zaměřené na tématiku smrti a na českou funerální architekturu 20. století. Galerie vzniká pod patronací volyňského Muzea a s podporou města Volyně.
Ondřej Maleček - Tiché volání
6.6. - 22.8.2010
vernisáž 5.6. v 17.00

Ondřej Maleček absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (prof. P. Nešleha, prof. S. Diviš). Vzhledem ke svému předchozímu studiu má blízko k literatuře a slovesné obraznosti, především ke klasikům českého romantismu a románového místopisu (K. H. Mácha, K. Klostermann). Neoromantické ohlasy tvoří podstatnou součást jeho malířské poetiky. Melancholická přírodní zákoutí (cesty, údolí), opuštěná místa (pole, mýtiny) či dramaticky vyhraněné scenérie (noční lesy, skalní útvary) odlehčuje osobitým naivizujícím tvaroslovím. Měkká stylizace, která navozuje dojem zvětšených deníkových kreseb, směřuje k ironické distanci vůči atributům pomíjivosti (smrt, lebka, kosti), spásy (kříž, tvář, světci) či národní svébytnosti a identity (lev, prapor, vlajka).

Malíř Ondřej Maleček 

Záznam práce Ondřeje Malečka v Galerii Na shledanou


Galerie Na shledanou přivítá několikrát do roka vybrané rezidenty. Prvním je Ondřej Maleček, nedávný absolvent ateliéru malby na VŠUP v Praze, který vyzdobí vnitřní plochy zdí velkými květy, koncem léta bude hostem na hřbitově Josef Bolf.  Prostor galerie se nachází se v areálu hřbitova, na hraně kopce Malsička a lze ho shlédnout zvenku v otvírací době hřbitova, zevnitř po domluvě na tel. čísle 383 372 481. Výstavu doplní doprovodný program zaměřený na tématiku smrti a na českou funerální architekturu 20. století. Galerie funguje pod patronátem Městského muzea ve Volyni a díky podpoře města Volyně. Další výstavy a informace na http://www.muzeum-volyne.cz.

Kontakt: Jan Freiberg, mobil:  775052013



(26.05.2010) ZDROJ: Galerie Na shledanou
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.