Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Future City Game
Symposium Ostrava
Konference EU
Koncepce umění
Creative Cities
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Papírový hlavy - odkaz českého undergroundu ve vizuálním umění

Inter-Art o.s. zahajuje 16. září 2010 výstavní projekt Papírový hlavy v pražské Trafačka Aréně. Je věnován památce básníka Milana Kocha a jeho ženy Mirky. Cílem projektu je nový pohled na básnickou tvorbu českého undergroundu z doby před rokem 1989 očima mladých výtvarných umělců. Texty undergroundových básníků Egona Bondyho, Petra Lampla, Milana Kocha, Pavla Zajíčka, Věry Jirousové a dalších posloužily jako inspirace umělcům do 35 let, kteří je výtvarně zpracovali.  Autorem koncepce výstavy je publicista Josef Ravoulf, kurátorkouTerezie Honsová. Výstava potrvá do 3. října 2010.
„Těmto textům je společná existenciální tematika a důraz na zcela svobodné nahlížení životní reality, přičemž název výstavy přímo odkazuje ke kořenům tvorby skupiny Plastic People of the Universe, jež byla vždy úzce svázána s tím nejlepším, co přinášela naše soudobá poesie. Plastici totiž důsledně zhudebňovali básně domácích autorů a ať již se jednalo o autory přímo zakazované a pronásledované, či sice nezakázané, ale také nepovolené, vždy měli něco společného: pohled na okolní svět „reálného socialismu“, který jim často připadal jako jedno velké panoptikum, v němž různí paňácové hrají své podivné hry. Přitom lepší vyjádření tohoto pocitu než najdeme v názvu Wernischovy básně Papírový hlavy bychom asi těžko hledali,“ vysvětluje publicista a autor koncepce Josef Rauvolf.
„Umělci si vybírali básně z obsáhlého seznamu samizdatově vydaných textů 70. a 80. let a jejich výběr nebyl žádným způsobem ovlivňován a korigován. Konečný seznam byl pro nás velkým překvapením, neboť umělci sami si zúžili seznam autorů na pouhých sedm jmen. Zvýtvarněny byly básně Egona Bondyho, Pavla Zajíčka, Milana Kocha, Petra Lampla, Věry Jirousové, Jana Hedla a Roberta Wittmana, a někteří umělci si dokonce nezávisle na sobě vybrali totožné básně. Podivuhodný mandarín od Egona Bondyho bude mít svou výtvarnou interpretaci na výstavě dokonce třikrát(!) a další dvě básně – Kanárek Petra Lampla a Prší, prší Egony Bondyho – byly výtvarně zpracovány dvakrát. Variabilita výsledných děl versus úzký výběr zpracovávaných básní je určitě překvapivým prvkem výstavy,“ říká Jana Kubátová, produkční a spoluautorka koncepce projektu.
Výsledkem výstavy bude srovnání společných témat a pocitů autorů, žijících a tvořících ve zcela odlišných historických dobách a společenských i tvůrčích podmínkách. Na styčných bodech obou generací výstava ukáže, nakolik je odkaz undergroundu aktuální, a také, do jaké míry jsou či nejsou životní pocity undergroundových komunit nadčasové a nezávislé na společenské, politické a ekonomické situaci.

Osloveni byli umělci do 35 let. Tato věková hranice symbolizuje celkovou oddělenost generace lidí, kteří v minulém, totalitním režimu žádným způsobem profesně nepůsobili. Tvůrčí uchopení  životní reality undergroundu jim zprostředkovala básnická díla generace, která v socialistické společnosti, respektive na jejím okraji, prožila velkou část svého produktivního života.

Na výstavě představí svá díla Michal Cimala, Michal Cáb, Veronika Daňhelová, Adéla Doušová, Karolína Heřmánková, Markéta Hlinovská, Anna Hulačová, Matěj Hájek, Jakub Janovský, Tomáš Kofroň, Markéta Korečková, David Landa, Silvie Milková, Jakub Musil, Marko Pajič, Magdaléna Peševa, Pavel Tichoň, Jan Wolfchen Vlček, Kateřina Zemene a Katka Zochová. Kurátorka výstavy Terezie Honsová doplňuje: „Technika uměleckých děl nebyla blíže specifikována, oslovila jsem umělce pracující s odlišnými médii. Výstava tak bude zajímavá variabilitou a osobitostí výsledných děl z okruhu malby, fotografie a konceptu, naleznete na ní také objekty a videoinstalace.“
Výstavu doprovodí  reprezentativní katalog, který je současně originální publikací trvalé hodnoty - reedicí vybraných básní  a jejich unikátním výtvarným zpracováním.   Projekt je věnován památce básníka Milana Kocha a jeho ženy Mirky.

Podrobné informace o PAPÍROVÝCH HLAVÁCH, programu vernisáže, aktuality a fotogalerii naleznete na  www.papirovyhlavy.cz.
Projekt připravilo občanské sdružení Inter-Art. Vstup na vernisáž a výstavy je zdarma.

Vernisáž výstavy ve čtvrtek 16. září od 19 hodin v Trafačka Aréně (Kurta Konráda 1, Praha 9).
Výstava je rozdělena do dvou expozic:
Galerie Trafo (Kurta Konráda 1, Praha 9) 16. 9. – 3. 10. 2010
Cafe galerie Decada (Vacínova 10, Praha 8) 16. 9. – 10. 10. 2010

Kontakt:
Jana Kubátová (publicita projektu), jana.kubatova@inter-art.cz, +420 776 764 285
Terezie Honsová (kurátorka výstavy) chochorocho@email.cz , +420 604 747 341


O občanském sdružení Inter-Art
Inter-Art je občanské sdružení, založené v dubnu 2007 pod názvem Exhibit. V únoru roku 2009 došlo k přejmenování organizace na současné Inter-Art. Hlavním důvodem bylo sjednocení image organizace s projektem Inter-Art Gallery, který si již za dobu svého působení získal určité povědomí v umělecké komunitě.Cílem organizace je podpora současného umění prostřednictvím realizace různorodých kulturních projektů. Dále vyhledávání nových talentů a působení na rozvoj jejich uměleckého potenciálu prostřednictvím seminářů a workshopů a prezentace jejich děl na výstavách a na Internetu.
(10.09.2010) ZDROJ: Občanské sdružení Inter-Art
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.