Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Konference EU
Creative Cities
Future City Game
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Radim Labuda získal cenu Jindřicha Chalupeckého

Mezinárodní porota udělila Cenu Jindřicha Chalupeckého pro rok 2008 Radimu Labudovi, dvaatřicetiletému výtvarníkovi z Bratislavy. „Porotu zaujala především autorova pozornost k muži jako objektu sledování a pozorování, kterou rozvíjí ve své tvorbě, ale je stále schopen ji doplňovat o nové prvky. Labudovy projekty mají svoji sociální úroveň, avšak zároveň zahrnují osobní rozměr a reference k historii umění. U projektu na výstavě finalistů komise ocenila osvobození od sexuálních stereotypů, jaké jsou současnému umění často vlastní,“ uvedla Barbora Antonová z Domu umění města Brna. Vítěz obdržel sto tisíc korun na realizaci výstavy, uměleckého projektu nebo katalogu, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a od časopisu Reflex padesát tisíc korun.  Do soutěže bylo v letošním roce nominováno či přihlášeno 62 výtvarníků a skupin, tedy nejvíce v dosavadní historii soutěže. Porota z nich vybrala 6 finalistů. Výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého FiNÁLE 08 se koná v brněnském Domě pánů z Kunštátu do 23. listopadu.

Radim Labuda Studoval na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity, poté na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a nakonec Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Michaela Bielického.

Ve finálových instalacích převažovaly především konceptuální práce, šestici finalistů doplňovali Ondřej Brody, Tomáš Moravec, Zbyněk Baladrán, Jiří Skála a Evžen Šimera.

Složení poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2008
Suzanne Altmann, nezávislá kurátorka, Německo, předsedkyně poroty
Elizabeth M. Grady, nezávislá kurátorka, USA
Pavel Liška, rektor VŠUP, Česká republika
Joanna Mytkowska , ředitelka Muzea moderního umění, Polsko
Jan Merta, umělec, Česká republika
Jana Oravcová, VŠMU, Slovensko
Jiří Ptáček, kritik a kurátor, Česká republika

V roce 1990 byla z iniciativy spisovatele a dramatika Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka vyhlášena ke každoročnímu opakování prestižní soutěž mladých umělců – výtvarníků do 35 let, jejíž vítěz získává Cenu Jindřicha Chalupeckého. Jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika je zásluhou jeho celoživotní činnosti a principiálních postojů spjato s prosazováním svobody myšlení a projevu jako základního předpokladu bytí umění. Prvním držitelem byl v roce 1990 Vladimír Kokolia, dále ocenění získali mj. František Skála, Petr Nikl, Kateřina Vincourová, Lukáš Rittstein, David Černý a další. 

(04.11.2008)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.