Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Future City Game
Konference EU
Creative Cities
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Školská 28: Mezi krajinou

Mezi krajinou, název výstavy Jacoba Kirkegaarda (Dánsko, Německo) a Johna Grziniche (Estonsko, USA) v pražském Komunikačním prostoru Školská 28, která proběhne ve dnech 17. – 28. února 2007. Instalace dvou umělců je  inspirovaná synestézií, konvergencí zvuku a obrazu, prolínání krajiny a post/industriální civilizace. Audiovideo instalace Jacoba Kirkegaarda dokumentuje a interpretuje 20 let od katastrofy v roce 1986 prostory opuštěných budov „zakázané zóny“ okolí atomové elektrárny v Černobylu v Ukrajině. Tří kanálová instalace Johna Grziniche zachycuje záznamy pohybu, pozorování a reflexe přírodních dějů. Zvuková performance obou vystavujících bude na vernisáži, která proběhne  v pátek 16. února od 18 h.

Mezi krajinou
Jacob Kirkegaard (Dánsko, Německo) a John Grzinich (Estonsko, USA)
17. – 28. únor 2007

Vernisáž: pátek 16. února v 18 h
zvuková performance obou vystavujících v 19 h

Instalace dvou umělců, inspirujících se synestézií, konvergencí zvuku a obrazu, prolínání krajiny a post/industriální civilizace.

Jacob Kirkegaard: AION (2006)
Audiovideo instalace dokumentuje a interpretuje po 20ti letech od katastrofy v roce 1986 prostory opuštěných budov „zakázané zóny“ okolí atomové elektrárny v Černobylu v Ukrajině.

John Grzinich: Location Sound Films (2006)
3 kanálová instalace Johna Grziniche zachycuje záznamy pohybu, pozorování a reflexe přírodních dějů.
http://maaheli.ee

O autorech

Jacob Kirkegaard
se narodil v Dánsku v roce 1975, žije v Německu a Dánsku, jeho instalace a performance jsou v posledních letech součástí výstav a festivalů v řadě zemí. Kirkegaardova práce zahrnuje performance, hudbu pro film, zvukové site specific instalace a hudební kompozice. Zabývá se hledáním, záznamem, percepcí a fenomenologií těžce slyšitelných částí spektra zvuku, zesilováním jemných zvukových membrán a interferencí, provázejících různé typy krajin a skrytých prostor v architektuře. K záznamu používá akcelerometry (měřiče vibrací), hydrofony (přístroje pro příjem zvuků přenášených vodou) a další vlastnoručně vyrobené přijímače zvuku na elektromagnetické bázi.

Absolvoval Akademii mediálních umění v Kolíně na Rýnem, přednášel o prostorových aspektech archeologie zvuku například na Academy of Architecture v Kodani. Mezi jeho realizace patří CD ‘Soaked’, kde spolupracoval s Philipem Jeckem (Touch, 2002), ‘01.02’ (Bottrop-boy) a ‘Eldfjall’ (Touch, 2005). Kirkegaard vystavoval například v Museum of Contemporary Art v Dánsku, KIASMA Art Museum ve Finsku, v Kölnischer Kunstverein, Gallerii Rachel Haferkamp, na Transmediale v Berlíně. Jeho zvuková skladba a text jsou publikovány v posledním čísle časopisu Leonardo Music Journal (LMJ16): ‘Noises Off - Sound Beyond Music’. Spolupracuje průběžně s řadou význačných zvukových umělců a skladatelů. Instalace AION je jeho první projekt v České republice. Podpořily: Česko německý fond budoucnosti, Danish Arts Council, Filmová a televizní fakulta AMU.

John Grzinich
Hudebník, skladatel, zvukový umělec a videoumělec. Narozen v USA 1970, žije na vesnici Mooste v Estonsku. Od 90 let cestuje jako hudebník, v poslední době pracuje s digitální fotografií.Vydává CD, a DVD, organizuje dílny, sociální projekty hlavně v Estonsku, jako host také v Evropě, USA a v Japonsku. Je zastupován vydavatelstvím Staalplaat, Erewhon, Intransitive, Elevator Bath, Orogenetics, Pale Disc. Grzinichova poetika a estetika vychází ze inspiračních zdrojů mikrotonální hudby a psychoakustiky. Snímá, dekomponuje a kombinuje sonické, morfologické a chromatické aspekty přírodních procesů a hledá jejich vzájemnou provázanost a nové významy.

Společně s Jakobem Kirkegaardem povede dílnu o specifických modelech výzkumu, dokumentace a interpretace krajiny prostřednictvím audio a video technologií. (Sobota 17. února, Filmová a televizní fakulta. AMU, od 10.00 hod).

Pořádá: Komunikační prostor Školska28, společně s Asociací MLOK o.s., ve spolupráci s CIANT. o.s.

Instalace je součástí festivalu SPERM a výstavy Here2Hear.

Podpořily: DEAI,o.s., Ministerstvo kultury ČR, The Danish Arts Council, Česko německý fond budoucnosti.


Komunikační prostor Školská 28

v ul. Školské 28
ve dvoře
vstup průchodem
Praha 1
tel: +420 296 325 066

Další informace k výstavě:
Miloš Vojtěchovský
e-mail: milos.vojtechovský@famu.cz

(15.02.2007) ZDROJ: Školská 28
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.