Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Creative Cities
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Game
Future City Jobs
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Tate Modern: Od nevidím do nevidím by Kateřina Šedá

Do své akce pod titulem Od nevidím do nevidím, která proběhne 3. září 2011 v Tate Modern, pozvala česká výtvarnice Kateřina Šedá osmdesát obyvatel z malé moravské vesnice Bedřichovice. Ti se jako doborvolníci stanou součástí jednodení hry, kterou vytvořila. Hra, ve které Londýn a Bedřichovice splynou v jedno,  osmdesát dobrovolníků z Bedřichovic se v Tate Modern a jejím okolí bude první zářijovou sobotu chovat jako doma. Bedřichovští se pokusí svou vesnici ve velkoměstě oživit,  čímž dostanou možnost se při svých činnostech uvidět. Do akce se zapojí také osmdestát profesionálních i amatérských výtvarníků a výtvarnic. Ti budou stát na pomyslných katastrálních hranicích Bedřichovic přenesených do srdce Londýna. „Malíři budou malovat obec, která tam reálně není, budou se dívat třeba na Temži, a po paměti kreslit dva baráky na vesnici. Nejde jen kresbu, ale o akci. Má to být něco jako zázrak pro anglické publikum,“ říká výtvarnice Kateřina Šedá.
Tři stovky obyvatel žijících na rozloze jednoho a půl kilometru čtverečního. Osm milionů lidí obývajících plochu větší než tisíc pět set kilometrů čtverečních. To jsou základní parametry moravské vesnice Bedřichovice a hlavního města Velké Británie Londýna. Přes tento zjevný nepoměr obě sídla 3. září 2011 splynou v jedno. Stane se tak díky akci Od nevidím do nevidím české výtvarnice Kateřiny Šedé.

Ve všední den na ulicích Bedřichovic moc lidí nepotkáte. Většina obyvatel odjede za prací do nedalekého města a vrátí se až večer. Moc času na společná setkávání jim tedy nezbývá. O víkendu tak dohánějí, na co nemají přes týden čas: pracují na zahrádkách, opravují, co je potřeba, nebo se věnují svým zálibám.

Přesně to budou dělat obyvatelé Bedřichovic i v sobotu 3. září. S tím rozdílem, že je Kateřina Šedá doveze přímo do středu Londýna. V Tate Modern a v jejím okolí se osmdesát dobrovolníků z Bedřichovic bude chovat jako doma. Jejich obec se na jeden den ocitne v Londýně. Vesničané se pokusí svou vesnici ve velkoměstě oživit, a tím dostanou možnost se při svých činnostech uvidět.

A možnost vidět mají i Londýňané. Osmdesát britských výtvarníků bude stát na pomyslných katastrálních hranicích Bedřichovic přenesených do srdce Londýna. Budou se dívat dovnitř a malovat – ne Londýn, který před sebou reálně uvidí, ale Bedřichovice, které znají jen z fotografií. „Malíři budou malovat obec, která tam reálně není, budou se dívat třeba na Temži, a po paměti kreslit dva baráky na vesnici. Nejde jen kresbu, ale o akci. Má to být něco jako zázrak pro anglické publikum,“ říká výtvarnice Kateřina Šedá.

V rámci příprav na akci se bedřichovičtí zamýšleli nad tím, co budou poblíž Tate Modern dělat, jak budou oblečeni, co si vezmou s sebou… A vytvořili také slovník a konverzační příručku, která má umožnit základní komunikaci mezi těmi z nich, kteří nehovoří anglicky, a anglickými malíři a náhodnými kolemjdoucími. Čtenářům pak tento text umožňuje nahlédnout do slovníku, kterým se mluví pouze v Bedřichovících – v obci, která se 3. září 2011 dost možná trochu promění...
(30.08.2011) ZDROJ: Kateřina Šedá a Tate Modern
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.