Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Konference EU
Creative Cities
Koncepce umění
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Tematická diskuze Příprava nových stálých expozic v galeriích a muzeích umění

Rada galerií České republiky a Západočeská galerie v Plzni pořádají dne 20. září 2010 diskusní fórum na téma Příprava nových stálých expozic v galeriích a muzeích umění. Diskuzní příspěvky přednesou pan Karel Císař Zbyněk Baldrán, Alexandra Brabcová Ladislav Kuba a Václav Pilař. Na diskuzi je možné se přihlásit do 15. září 2010.
PŘÍPRAVA NOVÝCH STÁLÝCH EXPOZIC V GALERIÍCH A MUZEÍCH UMĚNÍ

pondělí 20/9/2010

Západočeská galerie v Plzni / Pražská 13 / přednáškový sál

10 – 17 hodin

registrace účastníků od 9:30 hodin

PROGRAM zahájí svými příspěvky hosté diskusního fóra:


DISKUSNÍ BLOK I        10 – 13 hodin

Mgr. Karel Císař, Ph.D. // Muzeum mezi archivem, spektáklem a dějinami umění

Zbyněk Baladrán // Teorie, praxe, expozice


DISKUSNÍ BLOK II        14 – 17 hodin

PhDr. Alexandra Brabcová // Nové nároky na muzeum umění a jeho proměna v demokratickém veřejném prostoru 21. století

ak. arch. Ladislav Kuba + ing. arch. Tomáš Pilař // Nová budova ZČG v Plzni
HOSTÉ DISKUSNÍHO FÓRA

Mgr. KAREL CÍSAŘ, Ph.D.
Karel Císař působí ve Filosofickém ústavu AV ČR. V letech 2001-2008 přednášel filosofii na Akademii výtvarných umění v Praze a od roku 2008 je odborným asistentem pro obor estetika a teorie umění na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Mimo jiné je autorem knih Co je to fotografie? (Herrmann a Synové, 2004), Markéta Othová (Walther König, 2010), Věci, o kterých s nikým nemluvím (Agite, 2010) a kurátorem výstav Vzpomínky na budoucnost, Galerie Václava Špály, 2009, Any-instant-whatever, Bunkier Sztuki, Krakov, 2009 a 50% Grey, MoCP, Chicago, 2010.

ZBYNĚK BALADRÁN

Zbyněk Baladrán je důležitou osobností své generace. V roce 2001 založil galerii Display v Praze. Několikrát byl mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého a v roce 2004 byl nominován za Českou republiku na evropské bienále současného umění Manifesta. Od roku 2002 se Baladrán věnuje především videu a tvorbě krátkých filmů stříhaných z archivních materiálů. Sbírá staré filmové pásy a pohrává si s jejich reinterpretací z pohledu dnešní mediální společnosti. Baladrán vědomě pracuje s faktem, že umění už dnes není pouze vytvářením dokonalých artefaktů, ale spíše uvažováním o našem vztahu k realitě. Posunuje smysl umění a dává impulzy k jeho neustálé redefinici.         /z textu Pavlíny Morganové – artlist.cz/ V současné době se Zbyněk Baladrán zabývá vizuální podobou a instalačními možnostmi výstavních projektů. Z jeho nedávných realizací můžeme připomenout například výstavy Archiv Emila Filly nebo Karl Teige a kniha. Aktuálně si můžete v prostorách ZČG prohlédnout jeho expoziční řešení výstavy Karel Teige/Zbyněk Baladrán: Asymetrická harmonie.

PhDr. ALEXANDRA BRABCOVÁ

Konzultantka v oblasti regionálního rozvoje, přípravy projektů pro strukturální fondy a rozvoje lidských zdrojů. Studovala na Filozofické fakultě UK v Praze. Absolvovala  řadu mezinárodních stipendijních pobytů, např. Fulbright Scholar Program ve Washingtonu (1992). Působila mj. v Národní galerii v Praze (náměstkyně generálního ředitele 1991) a na Magistrátu hl.m.Prahy (vedoucí zahraničního oddělení a oddělení společenského protokolu v sekretariátu primátora, 1993-95, poradkyně primátora, 1996). Manažerka dvou systémových projektů v Nadaci Open Society Fund Praha (1997-2002).
Otázkámi projektové přípravy, vzdělávacích cyklů pro rozvoj lidských zdrojů a strategického plánování se zabývá od poloviny 90tých let. Hlavní oblastí jejích aktivit je příprava strategických rozvojových dokumentů veřejné správy a organizací, příprava projektů pro strukturální fondy EU a vytváření konceptu společenské odpovědnosti firem. Její specializací je management kulturně historického dědictví.

LADISLAV KUBA + TOMÁŠ PILAŘ

Ladislav Kuba /absolvent AVU v Praze - škola architektury prof. ing. arch. Emila Přikryla/ a Tomáš Pilař  /absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze/ vytvořili v roce 1998 společný ateliér Kuba&Pilař architekti. V roce 2009 zvítězili se svým návrhem ve veřejné architektonické soutěži na novou budovu ZČG, která by měla stát v Plzni v roce 2015. Mezi nejvýznamnější projekty a realizace jejich ateliéru patří Knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Vodní prvky na náměstí Svobody v Brně, Obchodní dům Omega na náměstí Svobody v Brně, Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, Obytný soubor Na Krutci v Praze, Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Nejvýznamnější odměny a ocenění:  Grand Prix Obce architektů 2002 (hlavní cena, cena v kategorii novostavba, cena v kategorii interiér), Cena Interiér roku 2002, Grand Prix Obce architektů 2009 (hlavní cena), nominace za Českou republiku Mies van der Rohe Award v letech 2003, 2007 a 2008.


Kontakt:

Petra Hynčíková / 731 474 266 / hyncikova@zpc-galerie.cz
 

(06.09.2010) ZDROJ: Západočeská Galerie Plzeň
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.