Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Jobs
Future City Game
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Výstava Domácí umění

Obrázek k článku Výstava Domácí umění

Ferda Mravenec, Švejk z drátu, chemlonové koberečky, lampičky z překližky, železné svícny a mnoho dalších předmětů na téměř dva měsíce opanuje prostor Superstudia na Designbloku´07. Výstava, která je prostě nazvaná Domácí umění bude zahájena v Praze 2. října 2007 a potrvá do 7. října 2007, představí artefakty, které si lidé vytvářeli sami pro výzdobu svých příbytků ve druhé polovině 20. století, a to především od 50. do konce 80. let. Výstavu pořádá občanské sdružení Domácí umění, které se zabývá sběrem a dokumentací domácí tvorby obyvatel Československa.

Tyto artefakty, které jsou někdy také označované pejorativně jako kýče, zhotovovali lidé bez výtvarného vzdělání i větších ambicí, přičemž tvořili drobná i monumentální díla pro radost svou a svých blízkých. Tato díla, hlavně na přelomu 50. a 60. let doplňovala oficiální dobovou stylotvornou vlnu, pro kterou se ujal po výstavě EXPO 58 v Bruselu název „bruselský styl“ nebo jednoduše „Brusel“. Tato vlna doprovázená zájmem o moderní materiály, nové tvary a formy, ale i technické novinky, zasáhla veškeré oblasti každodenního života a byla svým výrazem razantním projevem touhy po změně světa nebo alespoň obývacího pokoje.

Tak jako slohové vysoké umění ovlivňovalo umění lidové, i zde se projevilo svým tvaroslovím na podobě dekorativních předmětů zhotovovaných v našich domácnostech. Ačkoli tvorba kulminovala především kolem poloviny 60. let, je možné zaznamenat ještě několik vrcholů, a to v polovině let 70. a na začátku 80. let. Spolu se změnou společenského řádu tato novodobá lidová tvorba víceméně zanikla.

Možná v našich předních galeriích a muzeích jsou ke spatření cennější umělecká díla, ale bez znalosti Domácího umění by obraz dějin českého výtvarného snažení nebyl úplný. Vždyť je docela klidně možné, že toto období bylo od časů jeskynního člověka tím posledním, ve kterém si lidé zdobili svůj příbytek výrobky zhotovenými vlastní rukou.

Výstavu pořádá občanské sdružení Domácí umění, které se zabývá sběrem a dokumentací domácí tvorby obyvatel Československa.

Otevírací doba: pondělí – pátek 10:00 – 17:00 hodin sobota a neděle - zavřeno

Za  Domácí umění o.s.
Pablo de  Sax

www.domaciumeni.cz
www.designblok.cz

(24.09.2007)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.