Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Game
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Výtvarnice Tereza Bušková se výrazně prosazuje na londýnské scéně

Obrázek k článku Výtvarnice Tereza Bušková se výrazně prosazuje na londýnské scéně
Česká vizuální umělkyně a absolventka Royal College of Arts v Londýně Tereza Bušková byla představena v rámci výstav v luxusním obchodním domě Selfridges, kterou zaštítili Tracey Emin, architektka Zaha Hadid či herec Kevin Spacey spolu a  v prestižní galerii 176 v Londýně. Její nový film Spring Equinox a doprovodné sítotisky inspirované českými a moravskými velikonočními tradicemi čeká obrovské expozé. „Tereza je zde v Británii nyní českou výtvarnicí s největším potenciálem prosazení se do exkluzivního mezinárodního klubu mladých umělců, kteří jsou ostře sledování významnými kurátory a žádaní v důležitých galeriích a významných sbírkách“, uvedl Ladislav Pflimpfl, ředitel Českého centra v Londýně, které Terezu Buškovou podporuje. V roce 2008 byla Tereza Bušková vybrána mezi 50 nejperspektivnějších začínajících umělců Británie. 

Tereza Bušková na výstavě murmurART
1. - 15. července 2009, Selfridges

Panel deseti osobností zvučných jmen jako jsou umělci či umělečtí kritici Tracy Emin, KirstyWark, Tim Marlow nebo sběratelé Kay Saatchi, Anita Zabludowicz a Kevin Spacey vybral českou umělkyni Terezu Buškovou jako jednu z 10 začínajících perspektivních umělců na inaugurační výstavu v londýnském luxusním obchodním domě Selfridges, který letos slaví 100 let od otevření. Výstava nezávislé kurátorky Florou Fairbairn představí nastupující generaci umělců s cílem podpořit jejich kariéru a dát možnost začínajícím sběratelům budovat své sbírky s odborným doporučením.

Mladá česká umělkyně Tereza Bušková k sobě připoutala mezinárodní pozornost již úspěchem svého filmu Svatební rituály (Wedding Rituals), oceněném na mezinárodních festivalech filmu a videa po celém světě. Právě na základě kvality tohoto filmu získala Tereza Bušková spolupráci galerie 176 a především podporu Anity Zabludowitz, její majitelky a významné sběratelky současného umění, při přípravě a prezentaci nového filmu Spring Equinox.  Na výstavě murmurArt bude Tereza Bušková  zastoupena dvěma sítotisky, jenž vycházejí právě z tohoto filmu.

Účast Terezy Buškové na této prestižní výstavě je oceněním jejího tvůrčího potenciálu a potvrzuje její rostoucí pozici na velmi konkurenčním britském uměleckém trhu. Známá jména stojící za projektem zaručují nejen kvalitu přísného uměleckého výběru, ale zároveň i velký zájem médií a sběratelů.

Výstava murmurART je součástí nové platformy, která se specializuje na práci se začínajícími umělci. Návštěvníci výstavy si budou moci koupit vystavená díla v hodnotě od 1,000 liber a výše, ale i díla v limitovaných edicích či umělci vytvořené objekty, které výstavu doprovází. Další nákup je možný na webstránce www.murmurArt.com

 
A Tradition I Do Not Mean To Break

9. červenec – 16. srpen 2009, Galerie 176

Tereza Bušková je rovněž součástí výstavy nové audiovizuální tvorby, která se bude konat v prostorách galerie 176, sídle sbírky Anity Zabludowicz.  Výstava v rámci cyklu hudba a folklór umožňuje umělcům reagovat na tradiční kulturní subjekty a umělecky je zpracovat. Součástí výstavy také budou pro tento prostor vytvořená představení doprovázející vystavenou tvorbu Terezy Buškové, Davida Blandyho a Henry Coombese.

Tereza Bušková na výstavě uvede svůj nový film Spring Equinox, který je kombinací divadelního představení - živých obrazů - a experimentálního tance vedeného příběhem. Inspiraci autorka nalezla v tradičních českých a moravských rituálech spojených s jarem a Velikonocemi. Pří přípravě filmu spolupracovala s českou uměleckou skupinou Nanohách, hudebnicí Belou Emerson a herečkou a dramatičkou Zoe Simon.

Rituály Spring Equinox – 30.7.2009
Doprovodným programem výstavy je divadelní představení nazvané Rituály Spring Equinox, jehož choreografie je inspirovaná pohanskými rituály  vítajícími návrat jara. Improvizovaná hra Bely Emerson na elektrické cello doprovodí fyzický tanec Zoe Simon, Elišky Kašparové a Honzy Malíka, kteří vytvoří živé obrazy čerpající z mytologie a antropologie obohacené o ručně vyrobené kostýmy a pomůcky.

 
(09.07.2009) ZDROJ: České centrum Londýn
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.