Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Jobs
Future City Game
Creative Cities
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Woody Vasulka

Woody Vasulka, brněnský rodák (1937) a absolvent katedry dokumentu na pražské FAMU, patří k první generaci experimentátorů s technologií videa. V roce 1965 emigroval se svou ženou a spolupracovnicí, Islanďankou Steinou, která studovala v Praze housle a hudební teorii, do USA. V New Yorku založil slavnou The Kitchen. 16. listopadu 2011 mu bude  udělen čestný doktorát na pražské AMU.  Tento doktorát bude absolventovi FAMU udělen po více než deseti letech, kdy se jeho posledním držitelem stal Miloš Forman. Při této příležitosti nakladatelství AMU vydává monografii Lenky Dolanové Dialog s démony nástrojů a proběhne řada akcí, které českému publiku zprostředkují jeho tvorbu.
U Vasulků v kuchyni

Setkání s Woody Vasulkou, zakladatelem avantgardního uměleckého centra v New Yorku

•          28.10. – 23.00 – Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava - THE VASULKAS  -  hudební dokumenty z New Yorku z let 1969 – 1971: Jimi Hendrix, Miles Davis, Herbie Hancock, Ten Years After, East Harlem Voices, Ron Ayers a další.

•          29.10. – 20.00 – křest knihy Lenky Dolanové „Woody Vasulka: Dialog s démony nástrojů“ v rámci zakončení Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě – v přímém přenosu České televize

•          30. 10. – 13:30 – Kino Dukla, Jihlava, sál Edison – Pocta Woody Vasulkovi – projekce raných filmů Woodyho Vasulky na jihlavském filmovém festivalu

•          1.11. - 18.00 – kavárna Divus The Kitchen Lectures vol. I - Lenka Dolanová představí svoji knihu v rámci první přednášky ze série přednášek „The Kitchen Lectures“. „Naše realita by měla být taková, o níž můžeme snít jako o utopii. To celé je paradox, protože já nevím, proč těmto strojům sloužím, a zcela jistě nechci, aby ony sloužily mně. Ochotně se však podrobuji tomuto procesu práce s nimi, nechávám je mluvit, nechávám je žít." (Woody Vasulka). Koláž z archívů Steiny a Woodyho Vasulkových, dokumentující život se stroji, a živo(s)t strojů.

•          9.11. – 20.00 – Kino Světozor – Světozor Vasulka Night - The Vasulkas NY - Hudební dokumenty (Jimi Hendrix, Miles Davis...) a americký videoart 70. let. S úvodem kurátora Petra Vrány.

•          15.11 – 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. II – Druhou přednášku ze série „The Kitchen Lectures"  přednese umělec, kritik, teoretik nových médií a pedagog Miloš Vojtěchovský. „Z análů tažení konstruktérů proti mimetismu v umění a vědě: několik příkladů známých i pozapomenutých pokusů o konvergenci umění a vědy v kontextu díla The Vasulkas."

•          16.11 – 11.00 – FAMU – Slavnostní ceremoniál udílení čestného doktorátu FAMU pro Woodyho Vasulku

•          16.11  – 18.00 – Americké centrum – Master Class Woody Vasulka – speciální přednáška v Americkém centru Praha (Tržiště 13, Praha 1).

•          25.11 – Kino Perštýn – MOB konference a udílení cen – udílení cen v rámci mezinárodní soutěže videoartu na mobilních telefonech. Woody Vasulka udělí cenu jako předseda poroty. Současně proběhne konference na téma „Umění a mobilní technologie“

•          29.11 – 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. III – Režisér, dokumentarista a filmový publicista Vít Janeček v rámci druhé přednášky ze série „The Kitchen Lectures" přiblíží posluchačům prostředí raného amerického videoartu, v němž se pohyboval i host přednášky - Woody Vasulka.

•          6.12. – 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. IV – Umělec a kurátor Petr Vrána nechá posluchače série The Kitchen Lectures nahlédnout pod poklici raného světového videoartu 70. a 80. let minulého století. Jeho přednáška bude vycházet z mnoha  let intenzivní spolupráce a přátelství s nejvýznamnějšími osobnostmi z tohoto žánru.


Více informací:

O akcích: www.ciant.cz                              
www.vasulka.org
www.fondation-langlois.org/e/collection/vasulka

 
(01.11.2011) ZDROJ: CIANT
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.