Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Koncepce umění
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Game
Future City Jobs
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Ženy, gender a moderní umění on line

V lednu 2009 byly spuštěny webové stránky věnované problémům genderu v moderním umění. Jde o jeden z výstupů grantového projektu české historičky, kurátorky a kritičky umění Martiny Pachmanové Jiným hlasem: Ženská výtvarná kultura v době první československé republiky. Martina Pachmanová upozorňuje, že v českém prostředí stojí tato problematika zatím neprávem na okraji. Týká se jak malé znalosti a nedostatečného zpracování děl prvních českých umělkyň-profesionálek, které se na konce 19. a v první polovině 20. století účastnily procesu formování moderní výtvarné kultury, tak reflexe komplexních otázek genderového diskurzu. Právě stránky www.zenyvumeni.cz se snaží tyto mezery zaplnit. Ke stažení najdete odborné stati, studie i beznadějně rozebranou monografii Milady Marešové, kterou vydalo nkladatelství Argo.

Na webových stránkách jsou nadále publikovány odborné stati zaměřené na konkrétní ženské osobnosti dějin moderního, zvláště pak českého výtvarného umění, stejně jako studie obecnějšího charakteru zkoumající genderovou politiku umění a vizuální kultury první poloviny 20. století. Na www.zenyvumeni.cz zájemci najdou rovněž aktuální diplomové práce.

Kromě řady statí, které na webových stránkách přibyly za poslední rok, je od dnešního dne registrovaným čtenářům a čtenářkám v elektronické formě k dispozici monografii MILADA MAREŠOVÁ, MALÍŘKA NOVÉ VĚCNOSTI (Moravská galerie v Brně a Argo, 2008), jejíž autorkou je Martina Pachmanová a která byla po vydání během několika měsíců rozprodaná.

Zatímco v západoevropské a severoamerické uměnovědě se diskutuje role žen v dějinách umění bezmála tři desetiletí, v českém prostředí stojí tato problematika zatím neprávem na okraji. Týká se to jak malé znalosti a nedostatečného zpracování děl prvních českých umělkyň-profesionálek, které se na konce 19. a v první polovině 20. století účastnily procesu formování moderní výtvarné kultury, tak reflexe komplexních otázek genderového diskurzu, tzn. toho, jak se výtvarné zobrazení a uměnovědná literatura a umělecká kritika v minulosti podílely (a nadále podílejí) na konstrukci ženské a mužské identity.

Na stránkách www.zenyvumeni.cz je detailně zpracováno dílo a život jen několika málo umělkyň patřících k zakladatelským generacím českého modernismu a avantgardy (výjimkou jsou např. Zdenka Braunerová a Marie Čermínová/Toyen);

Ostatní – a není jich rozhodně málo – na zájem badatelů dosud čekají.

Více informací: Martina Pachmanová, autorka projektu
Kontakt: info@zenyvumeni.cz

Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.