Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Domů Burza
TechSoup

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí hledá tvůrce libreta nové expozice

Správa Krkonošského národního parku hledá tvůrce libreta nové expozice, která by měla nahradit dosavadní expozice Kámen a život (v provozu od 1984) a Člověk a hory (od 1996) v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí. Součástí předkládané přihlášky je životopis, případné reference o realizovaných muzejních prezentacích a  ideový záměr nové expozice. Uzávěrka pro příjem písemných přihlášek je 1. září 2009.
Správa Krkonošského národního parku hledá tvůrce libreta nové expozice, která by měla nahradit dosavadní expozice Kámen a život a Člověk a hory v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí. Nová expozice by mohla být hotová v horizontu let 2011–2012.

„Prvním krokem je najít tvůrce libreta nové expozice. Následně vznikne scénář a na základě těchto podkladů také projekt, na který se pokusíme získat finanční podporu z evropských fondů,“ říká Olga Hájková z Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí. „Naší představou je, aby nová expozice byla moderní a interaktivní. Přestože chceme, aby byly použity moderní technologie, tak technika nesmí vyčnívat nad obsahem. Technika musí být prostředkem nikoliv cílem,“ upřesnila Hájková.  

Současná expozice Kámen a život vznikla v roce 1984 a ve své době byla s ohledem na použití moderních technologií vrcholem českého výstavnictví. Navazující expozice Člověk a hory byla vytvořena v roce 1996. „I přes relativní stáří jsou stávající expozice pro návštěvníky stále atraktivní. Potvrzuje to stabilní zájem veřejnosti,“ říká Hájková. „Přesto cítíme, že použitými technologiemi a obsahem jsou již za svým horizontem,“ doplnila.

Nová expozice by měla představit Krkonoše jako území dlouhodobě ovlivňované přítomností člověka a vyzdvihnout jeho jedinečnost, nenahraditelnost i zranitelnost. Na rozdíl od současných, která jsou zaměřené především na horskou přírodu a život v horách. Budou v ní potlačeny obecně známé skutečnosti, jako například fungování fotosyntézy, kterou současná expozice vysvětluje.

Zájemci o napsání libreta nové expozice pro Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve Vrchlabí se mohou přihlásit do 1. 9. 2009 písemně na adrese: Správa KRNAP, Mgr. O. Hájková,  Dobrovského 3, 543 01 Vrchlabí. K přihlášce je třeba přiložit životopis, případné reference o realizovaných muzejních prezentacích a ideový záměr nové expozice. Jeho zadání je možné získat na muzeum@krnap.cz
(02.07.2009) ZDROJ: KRNAP
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.