Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Konference EU
Future City Jobs
Future City Game
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Domů Calls Calls festivaly, představení
TechSoup

Pražské Quadriennale láká mladé umělce

Umělecké školy i jednotliví studenti se mohou do 31. října 2006 přihlásit do studentské sekce Pražského Quadriennale 2007– tzv. Scenofestu. Na mezinárodní soutěžní přehlídce scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ 07), která se uskuteční od 14. do 24. června 2007, zaujímá Scenofest jednu ze tří hlavních sekcí. Účastníci se mimo jiné zapojí do některého z hlavních projektů vznikajících přímo pro PQ: stavby nové Babylonské věže nebo prostorového ztvárnění klasiky antické komedie – Aristofanových Ptáků.

PRAŽSKÉ QUADRIENNALE 2007 LÁKÁ MLADÉ UMĚLCE

Termín uzávěrek pro přihlášení do studentské sekce Pražského Quadriennale 2007 – SCENOFESTu je do konce října.

Umělecké školy i jednotliví studenti se mohou do 31. října přihlásit do studentské sekce Pražského Quadriennale 2007– tzv. Scenofestu. Na mezinárodní soutěžní přehlídce scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ 07), která se uskuteční od 14. do 24. června 2007, zaujímá Scenofest jednu ze tří hlavních sekcí. Účastníci se mimo jiné zapojí do některého z hlavních projektů vznikajících přímo pro PQ: stavby nové Babylonské věže nebo prostorového ztvárnění klasiky antické komedie – Aristofanových Ptáků.

Program Scenofestu se odehraje ve střední hale Průmyslového paláce, tedy v samém srdci Pražského Quadriennale. Po celých deset dní zde bude probíhat celodenní program složený z tématické výstavy, workshopů, prezentací, přednášek či představení. Školní expozice představující výukové modely a aktuální studentské práce budou umístěné v Křižíkově pavilonu. Program Scenofestu se v průběhu PQ 07 rozšíří i do pražských ulic, divadla Alfred ve dvoře a experimentálního prostoru NoD Roxy.

Scenofest vytvoří interaktivní centrum tvůrčí spolupráce, v němž si budou účastníci z celého světa vyměňovat nápady, myšlenky, ale především se vzájemně inspirovat. Studentům, pedagogům a profesionálním umělcům z celého světa se nabízí možnost zúčastnit se vybraných programů a představení nebo jen nahlédnout do tvůrčích dílen a jednotlivých instalací/realizací.

Pořadatelé pro nadcházející ročník získali ke spolupráci francouzského scénografa a architekta, dlouholetého kolegu významného režiséra Petera Brooka - Jean-Guy Lecata. Ten v rámci Scenofestu nabídne sérii praktických seminářů pro studenty a mladé autory všech uměleckých disciplin.

Do 31. října je možné se přihlásit do následujících projektů:

1. Babylónská věž
Uprostřed střední haly Průmyslového paláce vznikne skelet Babylónské věže, pro kterou mohou studenti vytvářet své projekty reflektující jejich pohled na současnou kulturu a společnost. Zároveň se zde budou prezentovat konkrétní výsledky práce studentů v dílnách konaných v průběhu PQ – Scenofestu. Probíhající performance budou společnou tvůrčí prací studentů různých výtvarných – scénografických disciplin.

Prvořadým cílem všech připravovaných aktivit je snaha zužitkovat nápady mladých umělců a podpořit jejich spolupráci. Tvorba v dílnách bude kulminovat jak v jednotlivých instalacích, tak i ve večerních krátkých představeních.

2. Výstava na motivy Aristofanových Ptáků

Aristofanova satira Ptáci nabízí jedinečnou příležitost nejen ke zkoumání možností výtvarného řešení, ale i k hledání současných paralel k antickému textu. Studenti a další zúčastnění budou vedeni k tomu, aby hledali řešení z pohledu různých uměleckých disciplin. Projekt je otevřen pro:
• scénografy
• scénické výtvarníky
• kostýmní výtvarníky
• loutkáře
• světelné a zvukové designéry,
a vyzývá k interdisciplinární spolupráci mezi těmito obory.
Součástí programu budou i kritické semináře vedené renomovanými umělci, scénografy, výtvarníky, kteří budou se studenty hovořit a komentovat jejich prezentace.

3. Design as Performance

Do tohoto programu je možné přihlásit představení, jejichž autorem je výtvarník, který je zároveň tvůrcem i režisérem. Během 10 dní bude na scéně Scenofestu uvedeno 20 představení, která se budou odehrávat v prostoru speciálně navrženém právě Jean-Guy Lecatem.

V rámci Scenofestu se budou konat také workshopy v jednotlivých disciplínách divadelního designu, jejichž seznam bude zveřejněn v lednu 2007, kdy bude také zahájena registrace.
 
Přihlášky a podrobnější informace k jednotlivým částem Scenofestu:
http://www.scenofest.org nebo e-mail: info@scenofest.org.

Informace o Scenofestu v češtině:
http://www.pq.cz/07/CZ/scenofest/index.htm..

Více informací o Pražském Quadriennale:
http://www.pq.cz

Scenofest vzniká ve spolupráci Pražského Quadriennale a Mezinárodní organizace scénografů, divadelních techniků a architektů – OISTAT http://www.oistat.org

(11.10.2006) ZDROJ: smART Communication
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.