Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Domů Calls Calls konkurzy
TechSoup

Konkurz na 4 herce a 4 herečky

Čtyři dny vyhlašují konkurz na 4 herce a 4 herečky pro českou premiéru performance Jána Mančušky – Neviditelný – Hraní v sekvencích uvedenou v rámci 14. ročníku mezinárodního divadelního festivalu 4+4 dny v pohybu 2009. Konkurz proběhne v pátek 11. září 2009 od 11,00 hodin v Malém sále Divadelního ústavu, Celetná 17, Praha 1. Performance proběhne dne 16. října 2009. Honorář za zkoušky a představení celkem 5.000 Kč.
Performance proběhne dne 16. října 2009 od 20,00 – 23,00 hodin v budově Federálního shromáždění. Zkoušky dle dohody. Honorář za zkoušky a představení celkem 5.000 Kč.
 
Prosíme, potvrďte emailem účast na konkurzu, dohodneme s  vámi přesný čas návštěvy: letunka@volny.cz
Čtyři dny, Denisa Václavová, tel.: 777 271 197, www.ctyridny.cz

Informace k premiéře:
JÁN MANČUŠKA – Neviditelný – Hraní v sekvencích
Performance - česká premiéra předního výtvarného umělce!
schodiště budovy bývalého Federálního shromáždění!
 
Česká premiéra
16. října 2009 od 20,00 hodin, schodiště budovy bývalého Federálního shromáždění
Neviditelný – Hraní v sekvencích je performancí adaptovanou na prostory schodiště budovy Federálního shromáždění. Příběh, v  němž hlavní hrdina podezírá okolí z toho, že je hrané a inscenované je rozdělený do pěti sekvencí, umístěných za sebou na patrech schodiště. Jednotlivé sekvence jsou utvořeny herci, přednášejícími každý svou část příběhu. Hlavní postava je tak představována v každé sekvenci jiným hercem. Podezření hlavního hrdiny postupně padá na nejbližší okolí, vlastní rodinu a nakonec na sebe sama. Tím se v příběhu opakuje stejná situace, jakou zažívají diváci, nacházející se během představení tváří tvář hercům.

Performance pro 8 herců situovaných na schodiště se hrálo s obrovským úspěchem v Bonniers Kunsthall ve Stockholmu v rámci výstavy Time and Again a ve Frankfurter Kunstverien ve Frankfurtu v rámci výstavy tranzit: Auditorium, Stage, Backstage - An Exposure in 32 Acts.

Ján Mančuška (1972) je výtvarný umělec, pracující na pomezí různých médií. Od textových instalací, ve kterých požíval text jako element organizující prostor, a kterým se věnoval především v minulých letech, se jeho práce posunula směrem k  tematizování média filmu a pohyblivého obrazu. V poslední době se stále víc zabývá také performancemi, ve kterých je pozornost věnována především struktuře příběhu a experimentu s jazykem, v obou případech opět v silném vztahu k prostoru, ve kterém se jeho přestavení odehrávají.  Jeho práce byli k vidění mimo jiné v Kunsthalle Basel v Basileji, galerii tranzitdisplay v Praze a Muzeu moderního umění v New Yorku. Jeho posledními performancemi byli Reverse Play, která byla uvedena v rámci výstavy U-Turn a Občanská činohra, která byla součástí festivalu GASK v Kutné Hoře.  
(02.09.2009) ZDROJ: Festival Čtyři dny
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.