Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Koncepce umění
Konference EU
Future City Game
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Domů Calls Calls workshopy, semináře
TechSoup

Ostrava: Vzdělávání učitelů v oblasti divadla

Národní divadlo moravskoslezské přichází, zatím jako jediné divadlo v České republice, se systematickým programem vzdělávání pedagogů v oblasti divadla. První akcí nového vzdělávacího programu Národního divadla moravskoslezského určeného školám je Letní divadelní škola pro pedagogy. Ta se uskuteční v úterý 30. srpna 2011 od 9 do 17 hodin v neformálním prostředí Divadelního klubu Divadla Jiřího Myrona. Účast na tomto celodenním semináři je pro pedagogy zdarma a byly k ní osloveny všechny základní a střední školy v Moravskoslezském kraji.
V rámci Letní divadelní školy představí umělečtí šéfové a dramaturgové klíčové projekty jednotlivých souborů Národního divadla moravskoslezského (opera, činohra, balet, opereta/muzikál) vhodné pro školy. Stěžejní částí Letní divadelní školy budou praktické workshopy ke dvěma titulům divadla, které budou vést dramaturgové a oslovení pedagogové. „Letní divadelní škola pro pedagogy je ideální příležitostí, jak pedagogy vtáhnout do divadelního dění, představit jim vybrané tituly, nabídnout možnosti, jak s představeními pracovat ve vyučování, a současně jak zjistit potřeby pedagogů, znát jejich reflexe a komentáře k práci našeho divadla,“ říká manažerka mimořádných projektů divadla Dita Eibenová. „Jako hosty přivítáme zástupce Divadelního ústavu (Praha), kteří představí, jak lze využít činnost Divadelního ústavu ve školách. Na závěr nabízíme pro zájemce komentovanou prohlídku Divadla Antonína Dvořáka. Kdo má zájem, může se stále registrovat na adrese marta.novakova@ndm.cz,“ dodává Eibenová.

Nový program spolupráce Národního divadla moravskoslezského se školami nabízí v rámci tzv. „divadelních balíčků“ od divadelní sezóny 2011/2012, kromě obvyklých dopoledních představení pro školy, také novinky – tzv. „balíčky“. Žáci a studenti se v jejich rámci budou moci účastnit i neveřejných generálních zkoušek, doplněných o možnost setkání se zástupci tvůrčího týmu inscenace (režisér, herci, dramaturg apod.). Divadlo také nově školám nabízí i komentované prohlídky budov Národního divadla moravskoslezského. K vybraným titulům připravuje od nadcházející sezóny také metodické a pracovní listy. Do přípravy praktických workshopů a tvorby pilotních pracovních listů se zapojili pedagogové Gymnázia Pavla Tigrida, Ostrčilovy International School či Školy mládí v Orlové, kteří mají s motivací žáků/studentů výborné zkušenosti.

Jiná evropská divadla, která jsou tržním prostředím déle než divadla česká, mají zcela běžně vypracovaný systematický přístup k vzdělávání dětí a mládeže, tj. k vychovávání nového publika. Velkou inspirací pro české prostředí mohou být londýnské Národní divadlo, Vídeňská státní opera, Bavorská státní opera v Mnichově, Teatro Real v Madridu či divadlo v rakouském Grazu.

Národní divadlo moravskoslezské připravilo spolu se vzdělávací agenturou Educa24 agency rozsáhlý tříletý projekt zaměřený na vzdělávání pedagogů v oblasti divadla zahrnující tvorbu metodických materiálů, interpretačních seminářů, workshopů a dalších. „Národní divadlo moravskoslezské je hlavním partnerem Educa24 agency, se kterou jsme podali žádost o dotaci ze Strukturálních fondů z programu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Pokud uspějeme, budeme prvním divadlem v České republice, které bude působit na poli spolupráce s pedagogy a školami. Tento program budeme následně akreditovat u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ doplňuje Eibenová.
    
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.