Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Domů Calls Calls workshopy, semináře
TechSoup

Pražské Quadriennale nabízí workshopy pro mladé umělce

Studenti a absolventi uměleckých škol i mladí začínající tvůrci se mohou až do konce ledna 2007 hlásit na workshopy připravované v rámci Scenofestu - studentské sekce Pražského Quadriennale 2007. Na mezinárodní soutěžní přehlídce scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ 07), která se uskuteční od 14. do 24. června 2007, je Scenofest jedním ze tří hlavních pilířů. Termín pro přihlášení je do 31. ledna 2007.

11. ročník mezinárodní soutěžní výstavy scénografie a divadelní architektury
14. – 24. června 2007 / Průmyslový palác, Výstaviště Praha

Pražské Quadriennale nabízí workshopy pro mladé umělce
Termín přihlášek je do konce ledna 2007

Studenti a absolventi uměleckých škol i mladí začínající tvůrci se mohou až do konce ledna 2007 hlásit na workshopy připravované v rámci Scenofestu - studentské sekce Pražského Quadriennale 2007. Na mezinárodní soutěžní přehlídce scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ 07), která se uskuteční od 14. do 24. června 2007, je Scenofest jedním ze tří hlavních pilířů.

Workshopy i neformální tvůrčí setkání s autoritami z divadelní oblasti budou probíhat po celých deset dní přehlídky. Pestrý program obsáhne scénografii, světelný design, zvukový design, divadelní kostýmy, loutkové divadlo a nejrůznější divadelní techniky. Workshopy budou probíhat ve střední hale Průmyslového paláce (v centru Scenofestu), v divadle Alfred ve dvoře a Experimentálním prostoru NoD. Výsledky práce budou prezentovány návštěvníkům Pražského Quadriennale.

Pořadatelé pro letošní ročník získali pro spolupráci francouzského scénografa a architekta Jean-Guy Lecata (dlouholetý kolega významného režiséra Petera Brooka). Ten povede dva pětidenní scénografické workshopy Adaptation of a Space to the Theatrical Process Today. Dalších téměř vice než 60 workshopů povedou umělci z desítek zemí - např. USA, Velké Británie, Filipín, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu anebo Finska. Své zkušenosti mladým umělcům tak nabídne namátkou japonská loutkářka Myiako Kurotani, americká scénografka a light designérka Madeleine Sobota, jihoafrická scénografka a kostýmní výtvarnice Sarah Roberts, polsko-kanadská scénografka a architektka Teresa Przybylski, britští scénografové Peter Bond, Peter Farley a Michael Spenser, ruský sound designér a skladatel Igor Drevalev či Kevin Purcell, který mimo jiné spolupracoval s Cameronem Mackintoshem a Andrew Lloyd Weberem. Řadu workshopů samozřejmě povedou i tvůrci z České republiky - Liběna Rochová, Radka Mizerová, Marek Bečka a další.

Termín pro přihlášení je 31. ledna 2007. Podrobné informace k jednotlivým workshopům a jejich vedoucím jsou k dispozici na www.scenofest.org. Registrační formulář je k dispozici na http://www.pq.cz/en/registration.html. Všechny workshopy budou vedeny v anglickém jazyce. Registrační poplatek pro každý workshop je 5 EUR. Každý zájemce se může zúčastnit maximálně tří workshopů.

Scenofest vytvoří interaktivní centrum tvůrčí spolupráce, v němž si budou začínající umělci a zkušení profesionálové z celého světa vyměňovat nápady, myšlenky, ale především se vzájemně inspirovat. Scenofest vzniká ve spolupráci Pražského Quadriennale a Mezinárodní organizace scénografů, divadelních techniků a architektů – OISTAT (www.oistat.org).

Pražské Quadriennale je nejvýznamnější a nejrozsáhlejší akcí svého druhu. Nabízí jedinečnou platformu pro setkání divadelních kultur a umělců z celého světa, jimž se nabízí neopakovatelná příležitost k výměně zkušeností, objevování nových divadelních trendů a technických možností či možnost vyzkoušení si nových pracovních postupů v rámci workshopů. Pražské Quadriennale 2007 je rozděleno do tří základních linií: Sekce národních expozic, Studentské sekce Scenofest a Sekce architektury a technologie a nedílnou součástí PQ 07 bude celodenní živý program. Pro 11. ročník Pražského Quadriennale pořadatelé předpokládají zájem 4 000 účastníků z řad zahraničních divadelních profesionálů i studentů.

Pražské Quadriennale se v české metropoli koná od roku 1967, v příštím roce tedy oslaví 40 let od svého prvního ročníku. Dosavadních deseti ročníků PQ se účastnili nejvýznamnější světoví scénografové; v Praze vystavovali například Tadeusz Kantor, David Borovsky, Ralph Koltai, Luciano Damiani, Ming Cho Lee či Achim Freyer.

Předchozího 10. ročníku se zúčastnilo 50 zemí z 5 kontinentů, které představily to nejlepší z oboru scénografie, kostýmní tvorby a divadelní architektury. Hlavní cenu – Zlatou trigu – udělila mezinárodní porota národní expozici Velké Británie. Tradiční sekce – národní, architektonickou a školní - doplnily dva zcela nové projekty: experimentální interaktivní výstava / performance Srdce PQ a edukativní projekt pro studenty Scenofest. Během PQ 03 se akreditovalo 3 400 odborných účastníků z celého světa, včetně tisícovky studentů. Quadriennale celkem zhlédlo 20 000 návštěvníků.

Pražské Quadriennale vyhlašuje a pořádá Ministerstvo kultury ČR, které realizací pověřilo Divadelní ústav. Ředitelem Divadelního ústavu, a celého PQ, je Ondřej Černý. Záštitu nad akcí převzal prezident České republiky Václav Klaus i primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.


Za podpory: Česko-německý fond budoucnosti, Trust for mutual understanding

Hlavní mediální partner: Česká televize
Mediální partneři: The Prague Post, ERA 21, ART & ANTIQUE, American Theater Magazine, Divadlo.cz


Další informace najdete www.pq.cz anebo kontaktuje:

Silvie Marková
Smart Communication
T: +420 272 657 121
M: +420 604 748 699
E: silvie.markova@s-m-art.com, press@pq.cz
W: www.s-m-art.com

(23.01.2007) ZDROJ: Smart Communication
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.