Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoAnalýzy a zprávy
TechSoup

CVNS: výzkumná sonda Dárcovství v číslech

Na konci roku 2012, publikovalo Centrum pro výzkum neziskového sektoru výzkumnou sondu pod názvem Dárcovství v číslech, Markéty Řežuchové. Cílem sondy bylo nahlédnutí do hodnotového a postojového chápání  jevu dárcovství u občanů České republiky, a také hledat odpověď na otázku, které oblasti a z jakých důvodů jsou pro dárce nejpřitažlivější.  Sonda testovala vzorek 278 respondentů. Výzkum zjišťoval například počty poskytnutých darů z hlediska jednotlivých oblastí, kdy preferovanou oblastí jsou jednoznačně sociální služby, ty se na celkovém počtu poskytnutých darů podílely 37%, následuje zdraví (16 %) a mezinárodní aktivity (14 %).  Se 4% poskytnutých darů se kultura řadí mezi náboženství (5%) a sport a rekreaci (3%). Menší počet poskytných darů  získává například  ochrana práv a obhajoba zájmů nebo práce hospodářských a profesních sdružení. V oblasti celkové výše poskytnutých darů patřila kultura naopak do první čtveřice. U nefinančních darů se pak kultura a sport vůbec neobjevila.

Fenomény dárcovství a dobrovolnictví vycházejí z hlubokých základů lidského chování a tvoří významnou součást naší morálky, našeho života a společenského soužití. Oba pojmy jsou tradičně spojeny s aktivitami neziskových organizací. Data potvrzují, že působení neziskových organizací v české společnosti je nejen vnímáno jako legitimní, ale že neziskové organizace mají i podstatný význam při vytváření a udržování společenské soudržnosti.

Tato v zásadě pozitivní image vychází ze dvou základních hledisek: z dobročinnosti a poskytování služeb potřebným lidem na jedné straně a vytváření protipólu tržní ekonomice a byrokracii státních institucí na straně druhé. Frič uvádí, že pozitivní obraz neziskových organizací tvoří zejména vlastnosti, týkající se dobročinnosti a služeb, které občanům poskytují. Dominují hlavně charitativní úsilí pomáhat těm nejpotřebnějším a schopnost vytvářet mezi lidmi pocit solidarity.

Tématu dárcovství je na mezinárodním poli věnována pozornost již několik desítek let. Filantropie, stejně jako jiné oblasti neziskového sektoru, je nazírána a zkoumána v rámci různých společenských věd, ekonomii nevyjímaje.

Nicméně v České republice bylo zatím v této oblasti provedeno pouze nemnoho teoretických či praktických výzkumů, což je jedním z důvodů, proč se tým Centra pro výzkum neziskových organizací začal touto problematikou podrobněji zabývat.

Předkládané výsledky výzkumné sondy, pro kterou CVNS zvolilo název Dárcovství v číslech, je nejen snahou o nahlédnutí do hodnotového a postojového chápání tohoto jevu u občanů České republiky, ale také snahou zjistit, které oblasti a z jakých důvodů jsou pro dárce nejpřitažlivější. Přestože testovaný vzorek respondentů (278 respondentů) jejich výběr nelze považovat za zcela reprezentativní, lze z něj vyvozovat určité zajímavé poznatky týkající se filantropických postojů a aktivit občanů. Domníváme se, že výsledky a závěry plynoucí z našeho výzkumu mohou být využity jednak pro zpřesnění představy o dárcovství a dobrovolnictví v ČR, jednak jako podklad pro další výzkumy.
 

Související články: 

ProCulture: Firemní dárcovství v kultuře 

http://www.proculture.cz/podpora/proculture-firemni-darcovstvi-v-kulture-2911.html

Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.