Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoAnalýzy a zprávy
TechSoup

V Česku vychází první publikace o dobrovolnictví v kultuře

Česká kancelář programu Culture vydává publikaci Dobrovolníci pro kulturu: Dobrovolnická činnost v kulturních organizacích. U příležitosti Evropského roku dobrovolnictví 2011 představuje publikace  fenomén dobrovlnictví a možnosti jeho využití v činnosti kulturních institucí. Jedná se o první publikaci svého druhu v oblasti kultury v České republice. Trend dobrovolnictví je zejména v západních zemích, USA a Kanadě již dlouhou dobu představuje nepostradatelnou součást činnosti mnoha významných kulturních organizací. Publikace přináší přes 20 příkladů dobré praxe v ČR a zahraničí z oblasti dobrovolnictví. Najdeme zde jednotlivé kulturní obory jako divadlo, hudbu a tanec; festivaly; knihovny; muzea a galerie a památeky.

e svém pozdravení Susan Raikes, vedoucí dobrovolnického programu Britského muzea v Londýně, inspiruje čtenáře publikace svým vlastním příkladem „…Doufám, že tato publikace bude inspirovat vás, kteří pracujete v kulturních institucích, abyste zapojili dobrovolníky ve všech oblastech své práce, nebo abyste se dokonce sami stali dobrovolníky. Tak či onak zjistíte, stejně jako já, že to, co tím získáte, v sobě ponesete ještě hodně dlouho.“

Čtenáři nejprve nabízíme vymezení dobrovolnictví, jeho typy, přínosy spolupráce s dobrovolníky, bariery, mýty o dobrovolnictví, způsoby profesionální organizace dobrovolnictví, sociální aspekty, zakotvení v právním řádu, výhody a bariery v dobrovolnictví, akreditovaný program atd. Druhá část přináší přes 20 příkladů dobré praxe rozdělené podle kulturních oborů (divadlo, hudba a tanec; festivaly; knihovny; muzea a galerie; památky) včetně příkladů ze zahraničí.

Na vydání publikace spolupracovaly významné organizace jak z oblasti dobrovolnictví (HESTIA), tak zastřešující kulturní organizace (Asociace muzeí a galerií ČR, Národní knihovna ČR, Metodické centrum muzejní pedagogiky při Moravském zemském muzeu, Národní památkový ústav, Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, Moravská galerie v Brně).

DOBROVOLNÍCI PRO KULTURU: Dobrovolnická činnost v kulturních organizacích

Editorka: Magdalena Müllerová

Spolupracovali: Kateřina Doležalová, Zuzana Ježková, Anna Komárková, Eva Lukášová, Hana Němcová, Anna Šimková a Jiří Tošner

Vydala Česká kancelář programu Culture nákladem Institutu umění – Divadelního ústavu jako 624. publikace.

Rozšířená elektronická verze publikace je ke stažení zde, tištěnou verzi s přiloženým CD vám rádi zdarma zašleme, nebo si ji můžete vyzvednout na recepci Institutu umění - Divadelního ústavu.

Přiložené CD s praktickými soubory ke stažení (dokumenty, smlouvy, kontakty) připravilo k vydání Národní informační a poradenské středisko pro kulturu.

Neprodejné, ISBN 978-80-7008-268-3

 

Kontakt: Magdalena Müllerová, Česká kancelář programu Culture, c/o Institut umění - Divadelní ústav, Celetná 17, Praha 1, 110 00, E magdalena.mullerova@programculture.cz , T 224 809 118

 

ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.