Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfo
TechSoup

Česká města, ve kterých stojí za to žít, uspěla v soutěži LivCom

Zdravé město Chrudim uspělo v nabité konkurenci téměř tří stovek měst z celého světa a ve finále soutěže The LivCom Awards ("Města, ve kterých stojí za to žít") obsadilo celkově druhé místo. Zároveň si za svoji prezentaci vysloužilo Zlatou cenu a zařadilo se mezi nejúspěšnější účastníky již 12. ročníku této mezinárodní soutěže měst a obcí. Klání se v letošním roce konalo od 6. do 10. listopadu v sedmimilionovém městě Dongguan v jihovýchodní Číně. Chrudim, člen Národní sítě Zdravých měst ČR, zde obhajovala bronzovou příčku z loňského finále v Londýně. V Číně uspěla i další česká města Kladno a Plzeň.
The LivCom Awards, probíhající v rámci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), je jedinou soutěží města a obcí na světě, která se zaměřuje na hodnocení celkového rozvoje samospráv dle šesti oblastí, jako je ochrana životního prostředí, komunitní život, péče o kulturní dědictví či podpora zdraví. "Odjížděli jsme do Dongguanu s vědomím, že obhájit loňskou Zlatou cenu a třetí místo bude velmi obtížné, neboť kvalita předkládaných projektů se každoročně výrazně zvyšuje. O to větší jsme měli radost, když se náš projekt "Zdravé město Chrudim -- město, kde stojí za to žít" posunul v celkovém hodnocení o jeden stupeň výše oproti loňskému roku," řekl po vyhlášení výsledků soutěže Petr Řezníček, místostarosta Zdravého města Chrudim. Tento úspěch je výsledkem dobré spolupráce města s neziskovými organizacemi, obyvateli města a dalšími partnery, za podpory zastupitelstva města. "Pro obhajobu jsme museli připravit prezentaci sestavenou dle dílčích kritérií v celkové délce 40 minut," upřesňuje Šárka Trunečková, koordinátorka Zdravého města a místní Agendy 21 a další strůjce tohoto významného úspěchu.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 284 měst z 50 zemí světa a do finále v Dongguanu postoupilo 28 z nich. Českou republiku v letošním ročníku soutěže reprezentovalo kromě Chrudimi také město Kladno. V nejsledovanější a nejtěžší soutěžní kategorii "Celkový rozvoj města" pro města s 20--75 tis. obyvateli zvítězil novozélandský New Plymouth, následovala Chrudim a Kladno. Mezi finalisty byli také další zástupci evropských měst, jako např. Eger z Maďarska, Montreux ze Švýcarska či Newark on Trent z Anglie.

Města se mohla do soutěže přihlásit také s dílčím projektem a i zde měla Česká republika svého zástupce. Se svým projektem "Zlepšení kvality vody Velkého boleveckého rybníka biomanipulací" obsadila Plzeň bronzovou příčku, což je dobrá vizitka pro příští rok, kdy bude hostitelem této prestižní soutěže právě město Plzeň.
(26.11.2008) ZDROJ: Národní síť zdravých měst
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.