Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoDiskuze a aktivismus
TechSoup

Moravská galerie odpálila Art Bombu k podpoře umění

Obrázek k článku Moravská galerie odpálila Art Bombu k podpoře umění
Moravská galerie v Brně odpália 24. června 2011 "Art Bombu" jako součást stejnojmenného uměleckého happeningu uspořádaného nizozemskou uměleckou iniciativou. Akce chtěla upozornit veřejnost na důležitost umění, které je v současné době stále častěji vnímáno jako zbytná hodnota. Insituce, které se k iniciativě globálně připojily, tak podpořily symbolický protest proti neúctě k umění. Nizozemská iniciativa vznikla jako reakce na plány holandské vlády zkrátit rozpočet na kulturu téměř o 40 procent, což by v důsledku znamenalo zánik řady významných institucí s dopady nejen pro holandskou veřejnost ale také pro mezinárodní publikum. "I my jsme chtěli touto akcí podpořit umění, upozornit na jeho upozaďování i na nedostatek peněz od státu na jeho podporu", uvedla pro Českou televizi mluvčí Moravské galerie Martina Vašková.
Spolu s RijksAkademie, aktuálně čelícím výrazným finančním škrtům holandské vlády, Stedelijk Museem Amsterdam, Kunsthalle Bern and het Van Abbe museum in Eindhoven a dalšími kulturními insitucemi po celém světě. Akce Artbomb pořádaná nizozemskou uměleckou iniciativou chtěla vizuální akcí, zapálením barevných dýmovnic, upozornit na odpor k rostoucí přezíravosti komunit a vlád k umění. Akce měla zároveň podpořit kolegy a kolegyně, jejichž organizace čelí aktuálnímu trendu krácení kulturních rozpočtů.
 
Organizátoři prostřednictvím e-mailu oslovili galerie a umělecké instituce po celém světě. Na jejich výzvu odpovědělo přes dvě stě galerií ze všech kontinentů, které v pravé poledne místního času vypustily svoji "art bombu". To, jakým způsobem pojmou jednotliví účastníci happeningu provedení svojí "art bomby", záviselo jedině na nich. "Na přípravu celé akce jsme měli necelý týden. I proto jsme se rozhodli pro barevné dýmovnice", řekla mluvčí Moravské galerie v Brně Martina Vašková.
 
(28.06.2011) ZDROJ: Moravská galerie v Brně
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.