Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoDiskuze a aktivismus
TechSoup

Národní kulturní instituce mají být v centru, nejen pozornosti

Dne 12. února 2012 zveřejnila skupina příznivců Národního filmového archivu petici apelující na zajištění důstojného sídla této národní kulturní instituce v centru Prahy. Aktuálně totiž hrozí přesun archivu a to včetně knihovny a archivního kina do Nových Butovic. Během 40 hodin podepsalo petici téměř 800 lidí. Stalo se tak zhruba týden po té, co Česká televize přinesla zprávu, že premiér Petr Nečas svým kolegům z vlády nařídil další kolo škrtů, s tím, že konkrétní návrhy chce vidět do konce března. Resorty mají mj. nabídnout, kterých budov se mohou vzdát a podle ministra financí Miroslava Kalouska tak může stát uspořit až 30 miliard ročně. Jen v Praze mají ministerstva na sto budov. Má opravdu instituce významu Národního divadla či Národní galerie sídlit na perferii a ne v centru metropole?

Petice za Národní filmový archiv v centru metropole

Sídlo Národního filmového archivu, jedné z nejvýznamnějších institucí tohoto typu na světě, se nachází v nouzových nebo pronajatých prostorách. Ministerstvo kultury se dlouhé roky snaží vyřešit problém sídla NFA.Výsledkem je problematický projekt na stavbu na okraji Prahy, v Nových Butovicích, který sotva může naplňovat tu část práce archivu, která vyžaduje kontakt s veřejností.

V uplynulých týdnech, po nástupu nového ředitele archivu, dostala snaha o řešení problému sídla archivu novou dynamiku. Ředitel PhDr. Michal Bregant ve své koncepci, s níž byl do své funkce jmenován, upozornil, že sídlo tak významné kulturní instituce jako je NFA, má být v centru Prahy.

Národní filmový archiv je strážcem pokladu, jímž jsou kromě rozsáhlých filmových sbírek také písemné archiválie, pozůstalosti významných českých tvůrců a filmových institucí, největší oborová knihovna. Ředitel NFA se zasazuje o to, aby jeho instituce získala sídlo uprostřed města, v kulturním okruhu, kam jsou studenti, odborná veřejnost – ale také diváci archivního kina – zvyklí chodit. Navíc je možné ušetřit veřejné prostředky: rekonstrukce již existující budovy bude i při technologických nárocích lacinější než novostavba. Národní filmový archiv je institucí, která má pro českou kulturu význam srovnatelný třeba s Národním divadlem, Národní knihovnou, Národní galerií. Také proto by se tomuto tématu měly věnovat jak centrální úřady, tak Magistrát hlavního města Prahy.

Vláda ČR v roce 2006 schválila Program péče o národní kulturní poklad a prostředky z tohoto programu jsou určeny k řešení úkolů národních institucí, jako je Národní muzeum nebo Národní knihovna – a také Národní filmový archiv. Na začátku února vláda ČR prodloužila dobu trvání tohoto programu do roku 2017. Nyní je potřeba věnovat získání sídla NFA pozornost i čas, jaké si zaslouží.

Petici k podpisu v plném znění najdete zde

Doplňující:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/164058-ministerstva-musi-znovu-skrtat-mohou-se-slucovat-urady/

(14.02.2012)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.