Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoDiskuze a aktivismus
TechSoup

Odboráři nesouhlasí se snižováním počtu zaměstnanců v kultuře

Odboráři z organizací řízených ministerstvem kultury nesouhlasí s vládním záměrem na snižování stavu zaměstnanců v oblasti kultury. Podle jejich názoru by tak bylo paralyzováno celé odvětví, snížila by se dostupnost a kvalita veřejných služeb v kultuře, která by pak nedokázala plnit veřejnou službu. Zástupci odborářů to na setkání v Praze uvedli v prohlášení, které adresovali vládě a parlamentu. Odboráři z kulturních institucí rovněž nesouhlasí s vládou navrhovanou reformou veřejných financí, a proto se připojí k demonstraci Zastavme škrtformu! 23. června 2007 ve 13.00 hodin na Václavském náměstí.

Podle záměru vlády by se do roku 2010 měl veřejný sektor zbavit 9000 státních zaměstnanců. Se snižováním počtu zaměstnanců v kultuře nesouhlasí ani ministr kultury Václav Jehlička.

Kulturní a uměleckou činnost vykonává 6806 lidí zaměstnaných v příspěvkových organizacích ministerstva. Ve státních divadlech a hudebních souborech, kterých je pět, působí 685 umělců, v muzeích a galeriích je 1239 odborných pracovníků, v Národním památkovém ústavu pracuje 1246 lidí. V knihovnách působí 501 odborných pracovníků. Příspěvkových organizací je přes 30.

Celkově má resort kultury 7068 zaměstnanců, jejich průměrný měsíční plat je 17.680 korun. "Nehodláme se smiřovat s tím, že zaměstnanci v kultuře jsou nejhůře placenými státními a veřejnými zaměstnanci," uvedli dále v prohlášení odboráři. Zásadně odmítli vládou navržené zvýšení platů o 1,5 procenta po dobu následujících tří let. "Změnili bychom se na oprašovače sbírek vděčné za každý drobek," řekl předseda odborářů Národního muzea Miloslav Slabina.

Odboráři z kulturních institucí rovněž nesouhlasí s vládou navrhovanou reformou veřejných financí, a proto se připojí k demonstraci, na níž budou 23. června proti reformě protestovat členové Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). "Vyzveme samozřejmě i naše členy, aby se této demonstrace zúčastnili," řekl ČTK Slabina.

Odboráři mají podle něho v kulturních institucích výrazně horší možnost dosáhnout svých požadavků než zaměstnanci v jiných profesích. "Je to obrovský problém. Učitelé, železničáři, lékaři se mohou postavit proti a ohrozit určitý segment společenského života a veřejného života jako takového. Pracovníci v muzeích, památkových ústavech, galeriích, hudebních tělesech ne; v podstatě jsme myš, která řvala," konstatoval.

"Podstatné je prostě říci, že se nám toto nelíbí a že s tím nesouhlasíme. Pak se uvidí, co dál, ale mlčky to strpět, to už asi opravdu nelze," dodal Slabina.

Jiří Janda rot

Související článek:
Ministr kultury k reformě veřejných financí a ke snižování počtu zaměstnanců státní správy

(04.06.2007) ZDROJ:
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.