Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoDiskuze a aktivismus
TechSoup

Současný vlastník hodlá přeměnit kostel sv. Michaela na obchodní centrum

Studentská iniciativa za záchranu kostela sv. Michaela Archanděla na Starém Městě v Praze je pobouřena laxním postojem Ministerstva kultury. Podle nejmenovaného zdroje hodlá současný vlastník budovu kostela sv. Michaela nově propojit se sousedními domy a vytvořit ucelený obchodně-administrativní komplex s arkádovým prodejem. To by znamenalo nenávratnou devastaci již tak brutální "rekonstrukcí" poničené kulturní památky v centru městské památkové rezervace zapsané na Listině světového dědictví UNESCO! Ve čtvrtek 15. března 2007 v 16.30 proběhne již 9. veřejná protestní akce za záchranu kostela sv. Michaela Archanděla na Starém Městě v Praze

Studentská iniciativa za záchranu kostela sv. Michaela Archanděla na Starém Městě v Praze je pobouřena laxním postojem Ministerstva kultury, které dodnes nezahájilo skutečné kroky vedoucí k nápravě netransparentního prodeje kostela sv. Michaela.

Podle nejmenovaného zdroje hodlá současný vlastník budovu kostela sv. Michaela nově propojit se sousedními domy a vytvořit ucelený obchodně-administrativní komplex s arkádovým prodejem. To by znamenalo nenávratnou devastaci již tak brutální "rekonstrukcí" poničené kulturní památky, ale i jedinečné původní středověké zástavby přímo v centru městské památkové rezervace zapsané na Listině světového dědictví UNESCO!

Prezident české sekce ICOMOS (Mezinárodní rady památek a sídel při UNESCO) doc. Josef Štulc uvádí, že kostel sv. Michaela zmínil zástupce Španělska na jednání Vědeckého výboru pro teorii a metodologii ochrany památek ICOMOS 3. března 2007 v diskusi o hledání rovnováhy mezi fyzickou podstatou památky a jejím duchovním obsahem jako jeden z nehorších příkladů rekonstrukce a následného využití památky.

Ve čtvrtek 15. března 2007 v 16.30 proběhne již 9. veřejná protestní akce za záchranu kostela sv. Michaela Archanděla na Starém Městě v Praze.

Kde:
před kostelem sv. Michaela (v blízkosti Staroměstského nám., Michalská ul.)

Trasa:
kostel sv. Michaela - Staroměstské nám. - Ministerstvo kultury

Za výbor studentské iniciativy:

Líza Machoninová, studentka dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, liza@duch.cz
Vít Michalec, student českého a francouzského jazyka na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, vitek.michalec@centrum.cz
Filip Srovnal, student dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, filip.s@email.cz
Lukáš Snopek, student dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, snopek.lukas@quick.cz

www.svatymichael.cz

(14.03.2007) ZDROJ: Svaty Michael
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.