Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoEvropská unie
TechSoup

Evropská digitální knihovna

Na šest milionů knih a rozličných dokumentů by mělo být do roku 2010 prostřednictvím internetu dostupných v evropské digitální knihovně, která vzniká z rozhodnutí Evropské komise. Již v současné době nabízí návštěva internetové adresy www.theeuropeanlibrary.org mnoho zajímavého. Najdete tu například ukázky vzácných tisků uchovávaných v různých národních knihovnách Evropy a Ruska - Národní knihovna v Praze představuje například Kodex Vyšehradský, nebo alchymistické Rosarium philosophorum. Základní orientace na stránce je možná ve všech jazycích Evropské unie, tedy i česky.

Základní orientace na stránce je možná ve všech jazycích Evropské unie (tedy i česky), podrobnosti pak jsou povětšinou anglicky, někdy i francouzsky a německy.

Po jednoduché registraci lze pak vstoupit do desítek národních bibliografických databází, na internetové stránky národních knihoven, ale i do zajímavých digitálních archivů. Můžete třeba nahlédnout do dávných novin a časopisů Rakouska, listovat prvními vydáními knih polských klasiků, probírat se rukopisy portugalského spisovatele Fernanda Pessoy či obdivovat litevské pergameny.

www.theeuropeanlibrary.org

(06.04.2007)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.