Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoEvropská unie
TechSoup

Evropští filmaři chtějí vyšší rozpočet na program MEDIA

Evropský komisař pro finanční plánování a rozpočet Janusz Lewandowski se 17. června 2011 setkal se zástupci filmového průmyslu, prezidentem Federace evropských filmových režisérů (FERA), Istvánem Szabó, a Dariuszem Jablonským, producentem a předsedou Independent Film Foundation. Cílem schůzky bylo prodiskutovat výhled na příští rozpočtové období EU (2014 - 2020) a zdůraznit potřebu zvýšit financování pro program MEDIA.
Komisař Lewandowski vysvětlil, že v čase krize a úsporných opatření bude mnoho komunitárních programů muset čelit rozpočtovým škrtům, ale nebude to případ programu MEDIA. V posledních dvaceti letech byl program MEDIA rozhodující silou při rozvoji evropského filmového průmyslu a podle statistik mělo v letech 2000-2009 8 z 10 vítězů Zlaté palmy v Cannes podporu MEDIA. Úspěch programu umožňuje nejen obhájit současnou úroveň jeho rozpočtu, ale i najít místo pro určité navýšení. Komisař je přesvědčen, že (MEDIA) je „efektivní vynakládání peněz daňových poplatníků".

Filmaři toto vyjádření přivítali, ale zároveň poukázali na změny, které nyní filmový průmysl čekají. Aby si evropský audiovizuální průmysl udržel konkurenceschopnost na globálním trhu, potřebuje výraznou finanční podporu, aby se obchodní modely přizpůsobily on-line distribuci a filmy se tak dostaly k novým diváckým skupinám. FERA rovněž zdůraznila potřebu dalších peněz na vývoj nových filmových děl. I přesto, že má kulturní sektor nyní k dispozici pouze malý podíl unijních peněz, vykázal třikrát vyšší růst než evropská ekonomika obecně.

Filmaři sdělili komisaři Lewandowskému, že i s ohledem na současná rozpočtová omezení představuje zvýšení rozpočtu ze současných 755 mil. EUR na 1.2 miliardu EUR pro další sedmileté období částku nezbytnou na pokrytí nedůležitějších potřeb evropského audiovizuálního průmyslu.
 
István Szabó zdůraznil, že audiovizuální díla mají nezastupitelnou roli v budování evropské identity: „Pokud Evropa nebude investovat do vlastní audiovizuální kultury, která zachycuje dění v srdcích a myslích mladých Evropanů, budou tito mladí Evropané formováni obrazy, které vytvářejí jiní". Dariusz Jablonski dodal, že větší pozornost by se měla věnovat šíření evropských filmů, zejména snímků z východní Evropy a navrhl, aby budoucí program MEDIA zahrnoval i země Východního partnerství jako jsou Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Arménie, Bělorusko a Moldávie.

V roce 2011 zaznamenal evropský film další úspěchy, včetně čtyř Oskarů pro film Toma Hoopera Králova řeč, Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek pro Lepší svět (r. Susanne Bier) a ceny pro nejlepšího režiséra na filmovém festivalu v Cannes pro Nicolase Vindinga Refna za film Drive.
(27.06.2011) ZDROJ: Media Desk
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.