Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

Ostrava evropským městem kultury i bez titulu

Tým, který připravoval kandidaturu Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015 chce realizovat klíčovou část svého kandidátského projektu. Projekt do konce září přepracuje a navrhne městu jeho využití. Před novináři to prohlásil šéf týmu Čestmír Kopecký. Ostrava soutěž s Plzní prohrála těsně, jen o jeden hlas.  Pokračovat by měla plánovaná proměna Černé louky v novou městskou čtvrť s kulturními a vzdělávacími institucemi a s bydlením, která byla stěžejní v projektu kandidatury. Zachována by podle členů týmu měla být i Stará Aréna - klub pro kulturu a informace 2015, který se otevřel letos v březnu a měsíčně nabízí více než 20 programů. Město by si do budoucna mělo zachovat i některé kulturní akce jako například Měsíc autorského čtení, který se letos  kromě Brna, poprvé konal i v moravskoslezské metropoli. Off the Record bylo setkání spolupracovníků přípravného týmu, které se uskutečnilo ve staré Aréně 13. září 2010, jeho atmosféru přirovnal zpěvák Jaromír Nohavica k nadšení po sametové revoluci.
Na setkání pozval přípravný tým kandidatury spolupracovníky ostravské kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury 2015, ale také  všechny kolegy, přátele, umělce a Ostraváky. Původně mělo jít o rozlučkový večírek s poděkováním na závěr. Díky nakumulované energii všech přítomných, spojení z porážky a touhy dokázat, že Ostrava JE kulturním městem Evropy, se ale z večírku stala vášnivá beseda, jejímž hlavním smyslem bylo najít způsob, jak dál pokračovat v započaté práci. Jaromír Nohavica, který se zcela nečekaně objevil ve Staré Aréně i se svou harmonikou, dokonce přirovnal atmosféru v sále k nadšení po Sametové revoluci v Občanském fóru. „Vždyť to je ta nejlepší možná pozice. Copak Ostrava někdy byla v pozici mazánka? Nejvíce jí sluší vše, co je vyvzdorované. Ostrava coby Fénix znovu vstávající z popela nám sluší, věřte mi. Ostrava v roce 2015 a nejen tehdy městem kultury bude," prohlásil a zahrál píseň Ostravo.

Organizátorka mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová zase poděkovala ostravským politikům za volnost a svobodu, kterou dali týmu Ostrava 2015 při realizaci přihlášky do soutěže o titul EHMK. „To opravdu není obvyklé. Máme výborné zastupitele na radnici," vzkázala Holušová přítomnému primátoru Petru Kajnarovi.

Ve Staré Aréně padl během večera také návrh pořádat každý rok 8. září na Masarykově náměstí koncert jako připomínku toho, že máme stejný cíl. Být městem, které už není vnímáno jen jako „industriální černá díra kdesi na Sibiři".  „Byla by škoda nepokračovat v tom, co je v přihlášce. Ostrava má vypracovaný skvělý projekt své budoucnosti. To nemá každé město," prohlásil architekt Adam Gebrian. Na to reagoval Čestmír Kopecký, který vyzval všechny přítomné, aby si promysleli, zda chtějí spolupracovat a pokračovat v některých bodech přihlášky nebo navrhnout nové kulturní programy a vize.

Další setkání těch, kteří chtějí dát ostravské kultuře do roku 2015 jasné obrysy tak, aby byla vnímána jako evropským městem kultury i bez titulu Evropské unie, proběhne už ve středu 22. září od 17.00 hodin opět ve Staré Aréně.
Na tomto setkání přípravného výboru by již měla padnout konkrétnější rozhodnutí a nejbližší cíle.
(14.09.2010) ZDROJ: Ostrava 2015
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.