Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

Petice na podporu výstavby nové budovy Národní knihovny od arch. Jana Kaplického na Letenské pláni

Vítězný projekt nové budovy Národní knihovny od arch. Jana Kaplického je mimořádné architektonické umělecké dílo, které díky své koncepci, technické a estetické kvalitě zapadá do prostoru, který byl pro tuto stavbu vybrán. Díky svým mimořádným estetickým hodnotám se může stát novou dominantou Prahy, aniž by svou polohou negativně ovlivnil historickou část města a její panorama. Byla by velká ostuda, kdyby tato budova nestála a to i proto, že již dnes poutá obdivnou pozornost po celém světě a například v rámci tradiční letní výstavy, pořádané britskou Královskou akademií umění, získala nejvyšší ocenění.

Petice na podporu výstavby nové budovy Národní knihovny od arch. Jana Kaplického na Letenské pláni. (Petice expertů z oblasti architektury a vizuálního umění.)

Petiční výbor :

Jiří Černický, akad.mal. (vizuální umělec), Na Rokytce 6, Praha 8, 18000
Ak.arch. David Vávra , Nad Lomem 13, Praha 4 , Bráník, 14700
PhDr. Ludvík Hlaváček (Ředitel Centra pro současné umění Praha), Jelení 9, 11800, Praha 1
Arch. Zdeněk Lukeš, Čechova 17, 17000 Praha 7
Jan Němeček, Michal Froněk, Studio Olgoj Chorchoj, Libeňský ostrov 1555, 18000 Praha 8
PhDr.Ing. Pavel Liška, rektor VŠUP, nám. Jana Palacha 80, 116 93, Praha 1
PhDr. Jiří Ševčík CSc, prorektor AVU, Hornokrčská 37 14000, Praha 4
Alberto Di Stefano, jednatel FUTURA o.s. a Karlin Studios o.s., Třebešice 1,
28601 Čáslav

Vítězný projekt nové budovy Národní knihovny od arch. Jana Kaplického je mimořádné architektonické umělecké dílo, které díky své koncepci, technické a estetické kvalitě zapadá do prostoru, který byl pro tuto stavbu vybrán. Díky svým mimořádným estetickým hodnotám se může stát novou dominantou Prahy, aniž by svou polohou negativně ovlivnil historickou část města a její panorama. Může naopak doplňovat a obohacovat celkový vzhled panoramatu, tak jako řada jiných významných historických i moderních staveb, které musely ve své době čelit podobným útokům a nekompetentní kritice. Jsme přesvědčeni o tom, že Praha nesmí propást šanci, aby získala takto výjimečnou stavbu od jednoho z nejdůležitějších architektů současnosti, který je navíc Čech. Knihovna Jana Kaplického vyhrála jednomyslně mezinárodní soutěž, v jejíž porotě  byli i zástupci města, UNESCO i přední světoví architekti. Lokalitu, na které by se měla knihovna stavět, schválilo zastupitelstvo Prahy. Nerespektování těchto skutečností by bylo neomluvitelným nonsensem.  Byla by velká ostuda, kdyby tato budova nestála a to i proto, že již dnes poutá obdivnou pozornost po celém světě a například v rámci tradiční letní výstavy, pořádané britskou Královskou akademií umění, získala nejvyšší ocenění. Je na čase přihlédnout k mnohým hlasům významných českých i zahraničních expertů a umožnit vznik této originální architektuře a to na důstojném a exponovaném místě, kterým pražská Letná bezesporu je.

K petici je možno připojit podpis na adresách:


vrátnice VŠUP, nám. Jana Palacha 80, Praha 1
vrátnice AVU, K Akademii 4, Praha 7
galerie Jiřiho Švestky, Biskupský dvůr 6, Praha 1
redakce Divusu, a knihovna Centra pro současné umění Praha, obě na adrese:
Karlin Studios, Křižikova 34, Praha 8
galerie Hunt Kastner Artworks, Kamenická 22, Praha 7

(18.10.2007) ZDROJ: Centrum pro současné umění
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.