Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Bezpečnostní agentura ABL přijde o pronájem pražských věží

Výbor pro kulturu Zastupitelstva hlavního města Prahy schválil 13. února 2012 záměr optimalizace činnosti Pražské informační služby (PIS) a Muzea hl. m. Prahy. Dal tak de facto zelenou tomu, aby se PIS stala základní servisní organizací města v oblasti cestovního ruchu. V praxi by to mělo znamenat, že firma ABL přijde do roka o pronájem věží. PIS smlouvu s ABL již vypověděla. Muzeum hlavního města převezme správu historických objektů. Právě pronájem pražských věží bezpečnostní agenuře, kterou založil a vlastnil Vít Bárta, nedávný ministr vnitra, byla černou skvrnou kulturní politiky města Prahy, za primátora Pavla Béma (ODS).

Radní pro kulturu Václav Novotný (TOP09) považuje za logické, aby památkové objekty provozovalo muzeum. „Muzeum tak získá ke své činnosti přirozené prostory v majetku města a město bude mít funkční organizaci pro cestovní ruch,“ shrnul význam záměru optimalizace Novotný. Navíc v depozitářích muzea je více než osm milionů sbírkových předmětů, které není kde vystavit. Dnes jich muzeum prezentuje pouhou polovinu procenta.

Výbor doporučil radnímu Novotnému, aby nechal zpracovat prováděcí postup a finanční náklady, které si optimalizace činnosti PIS a Muzea hl. m. Prahy vyžádá.

Radní Novotný byl ředitelem PIS do roku 2008, kdy jej vystřídala ředitelka Luciie Ramnebornová, která smlouvu s ABL uzavřela.

Doplňující ze stránek ProCulture:

Kulturní politika Prahy - bilance volebního období 2006-2010

(14.02.2012) ZDROJ: Praha
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.