Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Divadlo má prý být drahé, pro elity

Liberální institut, v Praze sídlící Centrum pro rozvoj svobody, soukromého vlastnictví, tržního hospodářství a posílení vlády zákona, uspořádal 10. května 2007 diskusní fórum Budoucnost financování kultury v hlavním městě Praha. Pražský radní pro kulturu Milan Richter ocenil myšlenku, že pražský magistrát by mohl dávat kulturní granty divadlům podle počtu prodaných vstupenek. Podle zprávy ČTK však mnohem radikálnější názor přednesl majitel Divadla Na Fidlovačce a senátor Tomáš Töpfer. Podle jeho mínění by neměl dostávat nikdo nic. "Divadlo má být drahé, je to kulturní statek pro elity," soudí Töpfer.

Radní: Granty pro divadla by mohly být na prodanou vstupenku

Praha 10. května (ČTK) - Pražský magistrát by mohl dávat kulturní granty divadlům podle počtu prodaných vstupenek. Při přidělování peněz by se zohlednila i další kritéria. Na dnešní diskusi o rozdělování městských příspěvků to řekl radní pro kulturu Milan Richter (ODS). Mnohem radikálnější názor přednesl majitel Divadla Na Fidlovačce a senátor Tomáš Töpfer. Podle jeho mínění by neměl dostávat nikdo nic.

Zrušení dotací divadlům by bylo podle Töpfera nejspravedlivější. Divák chodit nepřestane, bude konkurence, divadla budou muset být efektivní, uvedl. Nemusely by být grantové komise a město by mohlo asi 700 milionů korun každý rok využít na jiné účely, podotkl senátor.

Vstupné je podle něho levné, tento zvyk přetrvává z minulosti. "Divadlo má být drahé, je to kulturní statek pro elity," soudí Töpfer.

Richter s ním ale nesouhlasil. "Byl bych jedině pro, ale takhle to nejde," uvedl radní a senátorův návrh označil za jeden z krajních. Podle Richtra je nutné dělat umění pro lidi, což by měl grantový systém brát v úvahu. "Pokud je tam herec sám, je to asi špatně," zdůraznil. Udělení grantů v jiných žánrech by posuzovaly komise, odborníci by se v nich střídali. "Zdá se mi poměrně rozumné," dodal Richter.

Debatu o grantovém systému opět vyvolali zástupci některých divadel, kterým se nelíbilo rozdělení příspěvků pro letošní rok. Jiná část kulturní scény protestovala před dvěma lety, tehdy se systém změnil. K nynějším kritikům patří spolumajitel Divadla Kalich Janek Ledecký, podle kterého je jedině spravedlivý plošný systém přidělení peněz. Dotace prý dostávají neúspěšní, úspěch se trestá.

Odpůrci současných kritiků ale zase poukazují na to, že jsou z komerčních divadel. "Kdo má, tomu bude přidáno. Pokud ale potřebuje podporu, asi úspěšný není," uvedla k Ledeckého návrhu členka grantové komise Nina Vangelis.

Někteří účastníci dnešní diskuse organizované Liberálním institutem poukazovali na to, že se debata o udílení grantů pravidelně opakuje, dělají se semináře a hledá se způsob, jak něco změnit. "Vždy nastupují noví radní a začnou vymýšlet trakař od začátku," poznamenal Töpfer.

Pražský magistrát letos rozdělil na kulturních grantech 83 milionů korun. Dalších více než 100 milionů bylo určeno na víceleté příspěvky, které byly schváleny již v minulosti.

mbc mal

(14.05.2007) ZDROJ: ČTK
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.