Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Hlavní město Praha chce druhou vlnu transformace divadel

Hlavní město Praha plánuje letos uskutečnit tzv. druhou vlnu transformace příspěvkových divadel. Vzhledem k řadě nejasností uspořádalo dne 11. března 2008 šest pražských divadel, kterých se to týká, tiskovou konferenci, kde byla veřejnost seznámena s problémy, jimž jsou tato divadla v současnosti vystavena. Tisková konference se těšila enormnímu zájmu právě v divadle, které prošlo první vlnou transformace - v Divadle Archa o.p.s. Přestože je Hlavní město Praha zakladatelem tohoto divadla, neměla Archa v době konání tiskové konference schválenou dotaci od svého zakladatele a od počátku roku funguje pouze díky půjčkám přátel ředitele. Příklad Archy je ilustrativní ukázkou vážných potíží, do kterých se letos dostala celá řada kulturních organizací, které poskytují v hlavním městě kulturní služby a sice kvůli  zpožděnému i kritizovanému tzv. aktualizovanému, grantovému systému v hlavním městě.

STANOVISKO

Divadla Na zábradlí, Divadla pod Palmovkou, Divadla v Dlouhé, Městských divadel pražských, Studia Ypsilon a Švandova divadla na Smíchově k druhé vlně transformace navrhované Hlavním Městem Prahou ze dne 11. 3. 2008.

PREAMBULE
Šest divadel, která byla Hl. m. Prahou (HMP) vyzvána k transformaci z příspěvkové organizace na jiný druh organizace k 1. lednu 2009, musí konstatovat, že za současných podmínek nelze tento proces uskutečnit. Bohužel nebyla nalezena shoda v uzlových bodech celého procesu, a tudíž ani nemohla být přijata usnesení, která nutně musí předcházet vyhlášení záměru druhé etapy transformace. Naopak ředitelé divadel jsou ze strany zřizovatele vystaveni tlaku, který je nutí jednat v rozporu s jejich svědomím. 

SPOLUZAKLADATELSTVÍ OBECNĚ PROSPĚŠNÝCH SPOLEČNOSTÍ
Jedním z problematických bodů celé navrhované transformace je neochota radního ing. Milana Richtera, aby se HMP stalo spoluzakladatelem nových obecně prospěšných společností (o.p.s.). Jedině tak lze realizovat záměr kulturní politiky HMP podporovat část pražské divadelní sítě jako síť divadel veřejné kulturní služby. Tato neochota je v rozporu s platnými dokumenty HMP (Deklarace HMP o podpoře profesionálního divadla: příl. č. 1 k usnesení Zastupitelstva HMP č. 35/35 z dne 29. 11. 2001).

Chceme připomenout, že posláním divadel veřejné služby je prioritně rozšiřování možností divadla a poznání vůbec, dále tyto instituce částečně plní osvětové funkce, pracují se sociálně slabšími skupinami, se seniory, mládeží, podporují novou tvorbu. Veřejné kulturní služby dále spočívají ve zpřístupňování umělecké tvorby a kulturního dědictví veřejnosti a v získávání, zpracování, ochraně, uchování a zpřístupňování informací, které slouží k uspokojování kulturních, kulturně výchovných nebo kulturně vzdělávacích potřeb veřejnosti (viz zákon č. 203/2006 Sb.).

GRANTOVÝ SYSTÉM
Prostředí, do nějž by měly současné příspěvkové organizace vstoupit, se odvíjí od grantového systému HMP. Ten však ve svých kritériích nedostatečně odlišuje kulturní instituce vykonávající veřejnou službu od soukromých podnikatelských subjektů. To bezprostředně ohrožuje stávající instituce veřejné služby, protože je nutí vstoupit do tržního prostředí bez ohledu na jejich základní poslání. V takovém prostředí ale kulturní instituce veřejné služby obstát nemohou už kvůli své podstatě (viz výše). Buď jde o transformaci pražské sítě divadel veřejné služby s cílem zachovat ji nebo jde o adaptaci stávajících divadel na tržní prostředí. Není možné, aby transformovaná divadla vykonávala v budoucnu veřejnou kulturní službu a současně byla konkurenceschopná v rámci trhu s živým uměním.

ZÁVĚR
Ředitelé šesti divadel cítí spoluzodpovědnost za mnohaletou tradici pražské sítě institucí veřejné kulturní služby, kterou považují za jedinečné kulturní dědictví, tvořící významnou, ale velice křehkou složku národní identity. Nevidí důvod k tomu, aby se tato divadla stala samostatnými podnikatelskými subjekty, nevědí, proč by měla rozpouštět dlouhodobě budované soubory, nechápou, proč by se měla měnit jejich koncepční směřovaní, spojená s jedinečností jednotlivých tradičních značek a odmítají tlak vedoucí ke snižování stavu zaměstnanců. Nevidí žádný rozumný důvod tato divadla živelně privatizovat.

Pro ředitele šesti divadel zůstává klíčovou otázka, jestli HMP chce nadále podporovat síť divadel veřejné služby, o čemž svědčily trendy příprav transformace v minulých letech, nebo ne, o čemž svědčí vývoj posledních měsíců.

Přílohy:

Usnesení Zastupitelstva Hlavního města Prahy k "první vlně transformace", včetně deklarace o divadle
Deklarace hlavního města Prahy o podpoře profesionálního divadla z roku 2001
Prohlášení Iniciativy pro kulturu k připravované transformaci pražských divadel
Vyjádření členů komise Rady HMP pro udílení grantů hl.m.Prahy v oblasti kultury a umění
Dopis Milana Uhdeho

Související článek:
Diskuze okolo pražských grantů na kulturu, výběr z médií v létě 2007

(12.03.2008) ZDROJ: Švandovo divadlo na Smíchově
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.