Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Hlavní město Praha nevyhlásí kulturní granty pro rok 2008

Rada Hlavního města Prahy rozhodla, že dočasně pozastaví vyhlášení kulturních grantů pro rok 2008. Důvodem je arbitrážní řízení proti ČR, které vede spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl jako občan USA za to, že mu neochránila investice. Kratochvíl podal i žalobu k Evropskému soudu. Nelíbí se mu, jak magistrát hlavního města uděluje granty pražským komerčním divadlům. Hlavní město Praha letos posuzovalo v grantovém řízení více než 700 kulturních projektů a rozdělilo na 90 milionů korun. Vedle toho město Praha uděluje podporu prostřednictvím partnerství, dříve spolupořadatelství, které před prázdninami začala prověřovat protikorupční policie. Radní Milan Richter připravuje nový grantový systém. Přikládáme srovnávací studií grantových systémů vybraných měst Evropy.

Podle informací ČTK Hlavní město Praha již několik měsíců připravuje nový systém přidělování grantů. O charakteru změn není informován (či konzultován) ani kulturní odbor, respektive pracovníci magistrátu s funkcí „koncepční“ – tedy oddělení koncepcí a koordinace projektů v kultuře a cestovním ruchu Magistátu hlavního města Prahy, přestože jsou za takovou práci placeni z našich daní.

Vzhledem k tomu, že ani členové kulturního výboru Zastupitelstva HMP dosud nedostali žádné podklady, není  možné vyloučit, že potřeba a charakter změn grantového systému pochází od partikulárních zájmových skupin.

Je zřejmé, že v případě, že takový návrh na HMP opravdu existuje, nebylo zajištěno, aby všechny zainteresované skupiny měly možnost se do jeho přípravy zapojit. Právě zapojení veřejnosti bylo naposledy při přípravě Grantové politiky HMP a Koncepce kulturní politiky na nátlak odborné veřejnosti ošetřeno – formálně i neformálně. 

Na workshopech, které se konaly v květnu a červnu tohoto roku, však magistrát ani radní Milan Richter nepředložil k diskuzi žádný materiál, který by jasně a srozumitelně formuloval důvody, cíle a přínosy takového nového grantového systému, či politické zadání. Pouze byly zveřejněny podklady některých účastníků a zápis z workshopu, kde mohl každý z účastníků vystoupit. K workshopům magistrát otevřel diskuzi, bohužel ale ani účastníci (tedy aktivní zájemci) workshopů nebyli nijak informováni kdy a kde je možno se této diskuze zůčastnit, přestože do prezenčních listin každý zúčastněný uváděl svoji mailovou adresu. To je nejspíš důvodem, proč se po zkušebním příspěvku do diskuze, který byl vložen 31. července, dosud objevil jediný příspěvek 21. srpna. Vedle toho je znám pouze workshop, který uspořádal Liberální institut, jehož výstupy však stránky magistrátu neobsahují.

Složení pracovní skupiny, která návrh pro Hlavní město Prahu údajně připravuje, teze či pracovní verze materiálu, který by obsahoval změny MHP dosud nikde řádně nezveřejnil. Z různých prohlášení v tisku, se lze domnívat, že velmi aktuální je úvaha HMP, že dotace by se napříště měly přidělovat na vstupenku. Jak? Prozatím zůstává záhadou. A zda toto bude platit pouze pro divadla či také pro galerie a koncerty, rovněž není známo.

Marta Smolíková
ředitelka ProCulture/Otevřená společnost o.p.s.

Zápisy z workshopů radního Milana Richtera a stránka kde je možno vstoupit do diskuze (ke dni 28.srpna zveřejněn jediný příspěvek)

Doporučujeme:
Srovnání modelů financování divadla, se zvláštním zřetelem ke grantovým systémům, v evropských metropolích, především v zemích EU - doplněná verze (leden 2005)
Pracovní materiál Divadelního ústavu je srovnávací studií grantových systémů některých vybraných evropských měst s odkazy na grantové systémy a divadelní politiku zemí Evropské unie (včetně spolkových zemí a některých dalších příkladů). Řešitelský tým: Ondřej Černý, Bohumil Nekolný, Blanka Chládková, Zuzana Jindrová, Mirka Potůčková, Eva Žáková, Viktor Debnar

 

(28.08.2007)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.