Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Největší pražské sídliště zrušilo kulturní dům Opatov

Radní Prahy 11 zrušili Kulturní dům Opatov. Poslední koncert se koná 1.června 2007 od 20.hod., kdy kromě Vítkova kvarteta vystoupí spousta jiných kapel. Po rekonstrukci, na kterou radnice věnuje přes 60 milionů korun bude budova sloužit jako poliklinika. Zrušení zařízení souvisí s novou koncepcí kultury Prahy 11, do které můžete nahlédnout na našich stránkách. Pro kulturu Jižního města zřídí Městská část obecně prospěšnou společnost, jejíž výhodou má být možnost financování z více zdrojů, bude například žádat o granty pražský magistrát. Kulturní dům Opatov byl specifický dlouhou tradicí v pořádání rockových koncertů a mohly tu zkoušet amatérské kapely.

"Kulturní dům Opatov patří mezi nejvýznamnější kulturní zařízení na pražském Jižním Městě. Pro mnoho obyvatel sídliště patří KD Opatov k neoddělitelné součásti kulturního a společenského života. Pro jeho vhodné umístění v blízkosti zastávky autobusu MHD je navštěvován i obyvateli ze vzdálenějších lokalit.

Konají se zde společenské akce, koncerty, divadelní představení, diskuse, semináře apod.... " takto jsou uvedeny internetové stránky KC Opatov.

Podle starosty Prahy 11 je však opatovské zařízení v havarijním stavu. Není zde například protipožární zabezpečení, vzduchotechnika, budova nesplňuje hygienické normy a v pořádku není ani statika. Radnice věnuje na jeho rekonstrukci přes 60 milionů korun, po jeho opravě budou v budově ordinace. Radní počítají s propojením chodbou s vedlejší poliklinikou. "Raději dáme peníze do zdravotnictví než na rockové koncerty," uvedl Mlejnský podle zprávy ČTK.

Ačkoliv zastupitelstvo Prahy 11 reprezentuje přes 65 000 voličů nemá výbor, který by se kultuře věnoval. Ve 45ti členném zastupitelstvu je 25 členů za ODS.

V Kulturním domě Opatov je k dispozici PETICE občanů Jižního města, kteří s ukončením provozu Kulturního domu Opatov nesouhlasí.

Veřejnost může své názory projevovat na fórech KD Opatov nebo Prahy 11.

Ke stažení:
Zásady kulturní politiky Prahy 11 (4 strany + Seznam organizací zabývajících se aktivitami v oblasti kultury v Praze 11)

Další informace:
Kulturní dům Opatov
Opatovská 1754
149 00 Praha 4
tel./fax: kancelář: 272 941 401
e-mail: opatov@atlas.cz

 

(27.04.2007)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.