Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Praha se bude zabývat návrhy Chceme Prahu kulturní

Dvanáct konkrétních návrhů, které zpracovalo ProCulture a Rada uměleckých obcí pod názvem Chceme Prahu kulturní bylo na programu posledního červnového zastupitelstva hlavního města Prahy. Návrhy byly projednávány jako samostatný tisk ve společném bodě jednání pro a) opatření v oblasti financování pražské kultury a grantové politiky hl.m. Prahy, b) petici Za Prahu kulturní a c) návrh občanů k projednání - Chceme Prahu kulturní. Zastupitelstvo vzalo na vědomí návrh řešení situace primátora a radního pro kulturu, schválilo navýšení dotací pro 8 divadel a kulturních organizací v celkové výši 14,7 milionů, vzalo na vědomí petici Za Prahu kulturní, kterou podepsalo 31 000 lidí a vzalo na vědomí návrhy občanů Chceme Prahu kulturní, které podepsalo 2 200 lidí, ke kterým navíc uložilo radnímu Richterovi zpracovat stanovisko a předložit je výboru pro kulturu a volný čas a následně znovu zastupitelstvu dne 25. září 2008. O těchto návrzích se tedy bude teprve jednat. Podle rozhodnutí rady hl.m. Prahy má radní Richter předložit návrh transformace grantového systému do 30. října 2008.

Protesty pražské kulturní obce neprovázely již poslední červnové zastupitelstvo hlavního města Prahy, po té co primátor Pavel Bém a radní Milan Richter představili návrh řešení situace viz článek, který byl na tomto jednání vzat na vědomí. Součástí tohoto návrhu také bylo dofinancování čtyřletých projektů na výši loňského roku.

Toto jednání také znovu projednávalo požadavky petice Za Prahu kulturní, opětovně byla tato petice vzata na vědomí. Návrh primátora a radního mezitím ruší plošnou dotaci na vstupenku, pozastavuje transformaci divadel, zavádí poradní sbor primátora a řeší situaci některých ohrožených subjektů. Nevyhovělo se požadavku odvolání radního pro kulturu Milana Richtera a předsedy výboru pro kulturu a volný čas Ondřeje Pechy.

K třetí části prvního bodu vystoupila k jednání o návrzích Chceme Prahu kulturní ředitelka ProCulture Marta Smolíková:

"Vážený pane primátore vážené zastupitelky, vážení zastupitelé ZHMP, vážení hosté, zastupuji zde malou iniciativu, kterou podepsalo pouze 2200 lidí. Přicházíme s návrhy. Myslíme si, že jde o konstruktivní návrhy, jak řešit situaci, která vzbudila určité obavy. V našich návrzích zohledňujeme rizika, která mohou nastat ze současného naplňování kulturní politiky. Jsme rádi, že z 12 návrhů budou dnes tři naplněny a u dalších čtyř se z vyjádření pana primátora můžeme domnívat, že nic nebrání jejich naplnění.

Jde o poměrně komplexní dokument a byla bych ráda, abyste si ho všichni přečetli. Možná více pochopíte, v čem jsou problémy grantové a kulturní politiky hl. m. Prahy.

Nechci na vás moc apelovat, je to pouze vaše odpovědnost jak se rozhodnete o kulturní politice hl. m. Prahy. Tyto návrhy jsme konzultovali s celou řadu organizací, a to i mezinárodními. Spolupracujeme s Evropskou radou umělců, která zastupuje 250 tisíc umělců. Spolupracujeme s Culture Action Europe, což je network evropských organizací, který velmi úzce spolupracuje s Evropskou komisí. Mají velký zájem o to, co se v Praze děje a my jim budeme muset odpovídat.

V Evropě to chodí jako v každé jiné kulturní společnosti. Jestliže se chováte tzv. nekulturně, lidé se s vámi přestanou bavit, nebudou vás upozorňovat na chyby. Takové nebezpečí hrozí i nám, jestliže se ukáže, že naše kulturní politika není schopna chránit hodnoty. A to je jejím posláním. Finance a mechanismy okolo jsou pouze nástroje, kterými naše hodnoty můžeme chránit."

(text jazykově upraven ze stenozáznamu).

Tisk k bodu Chceme Prahu kulturní včetně usnesení Zastupitelstva i Rady hl.m. Prahy a předkládací zprávy.

 

Stenozáznam z jednání ke stažení (krácená verze pouze pasáže týkající se kultury a odvolání opozičních členů výboru pro kulturu a volný čas)

 

Více k tématu najdete v rubrice Praha - kulturní politika

 

 

(21.06.2008)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.