Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Rada hlavního města Prahy vyhlásila výběrová řízení na ředitele dvou divadel

Pražští radní rozhodli dne 11. října 2011 o vyhlášení výběrových řízení na funkce ředitelů či ředitelek příspěvkových organizací Divadlo na Vinohradech a Švandovo divadlo na Smíchově. Zpráva z 34. jednání Rady hl.m. Prahy dne 11. října 2011 uvádí „Přihlášky od uchazečů spolu s doklady a koncepcí fungování se zaměřením na hospodaření organizace, uměleckou činnost a organizační  strukturu divadla musí být odevzdány v zalepené obálce odboru kultury, zahraničních vztahů a cestovního ruchu nejpozději do 14.30 hodin 11. listopadu 2011,“ uvedl radní pro kulturu Lukáš Kaucký. Výběrové řízení bude dvoukolové. „Náplní druhého kola budou osobní pohovory s vybranými uchazeči,“ dodal Kaucký. Rada zároveň zřídila komise pro výběr ředitelů obou scén. Předpokládá se, že nové vedení obou divadel by bylo jmenováno k začátku další divadelní sezóny, tedy k 1. září roku 2012.
Ředitel Divadla na Vinohradech Jindřich Gregorini stojí v čele této scény od roku 2000, Daniel Hrbek, ředitel divadla Labyrint, přejmenovaného na Švandovo divadlo na Smíchově, ho vede od roku 1999.„Ve smyslu Koncepce kulturní politiky se mělo vinohradské divadlo stát součástí páteřního systému městské kultury Prahy, jehož zřizovatelem by zůstalo hlavní město. Švandovo divadlo naproti tomu bylo navrženo do druhé vlny transformace pražských divadel. V jejím rámci se počítalo s tím, že prvním krokem bude vyhlášení výběrových řízení na funkce ředitelů transformovaných divadel,“ shrnul původní záměry radní Kaucký.

Druhá transformační vlna, která se týkala pěti scén, kromě Švandova také Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Studia Ypsilon a Divadla v Dlouhé, byla v polovině září 2011 zastavena. „I přes její zastavení budou výběrová řízení na ředitele vyhlášena, a to u všech deseti scén, jejichž zřizovatelem je hlavní město,“ uvedl radní Kaucký. Podle něho se tak otevírá prostor pro vznik transparentního systému pravidelných výběrových řízení a tím obměnu souboru včetně uměleckých šéfů. „S tímto postupem byli ředitelé seznámeni a souhlasili s ním,“ dodal radní. 
 
(18.10.2011) ZDROJ: Hlavní město Praha
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.