Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

USA versus ČR: Poškozují pražské dotace na kulturu zahraniční investory?

Ministr financí Miroslav Kalousek podepsal dne 12. února 2007 Dohodu o narovnání mezi Ministerstvem financí a panem Petrem Kratochvílem. Majitel pražského divadla Ta Fantastika a občan USA žaloval ČR na základě dohody o ochraně investic mezi ČR a USA a sice o náhradu škody z titulu poškození své investice do divadla Ta Fantastika. Podpisem Dohody došlo k úplnému narovnání sporu. Kratochvíl se zároveň vzdal jakýchkoli dalších nároků plynoucích ze své investice.
Dohoda neobsahuje žádnou ekonomickou kompenzaci. Ministr slíbil kontaktovat pražského primátora ohledně dotační politiky hlavního města. Zároveň přiznal, že nemůže pražskou dotační politiku jakkoli ovlivnit. Loňského roku Praha údajně kvůli Kratochvílově žalobě pozastavila a po té změnila udělování grantů (dotací) pro rok 2008.

Petr Kratochvíl v arbitrážní žalobě tvrdil, že Česká republika neochránila jeho investici, jakožto investora - občana USA do divadla, které funguje jako obchodní společnost.

Podle jeho výpovědi mu při této žalobě šlo především o to, dozvědět se, zda "mají pravdu arogantní členové grantové komise v tom, že jedna obchodní společnost na divadelním trhu může pobírat neomezené množství dotací a druhá nic. Dozvědět se, jestli je tento postup morální, správný a zda má právní opodstatnění... Cílem bylo dozvědět se pravdu a nikoliv na této pravdě profitovat."

Dohoda sice ochránila obě strany (tedy i nás daňové poplatníky) od nemalých finančních výdajů na mnohaleté arbitrážní řízení s nejistým výsledkem, skutečnou pravdu, zda podpora kultury může poškodit cizí investice, respektive zda pražská dotační politika poškozuje zahraniční investory se občané prozatím nedozví. Petr Kratochvíl je však spokojen: "pravda v celé záležitosti mi není a nebude odepřena".

Kratochvíl očekává, že v nejbližších dnech mu dá za pravdu i Evropská komise, případně Evropský soudní dvůr, kam směřoval svoji další žalobu. Zároveň přítomné na tiskové konferenci informoval, že se teprve rozhodne zda bude vymáhat ostatní eventuální nároky z poškození grantovou komisí. 

Miroslav Kalousek smírné řešení ocenil a slíbil, že napíše primátorovi Pavlu Bémovi, aby věnoval problematice grantů mimořádnou pozornost. Ministr Kalousek na tiskové konferenci prohlásil: "Přestože ministerstvo financí není v žádném ohledu nadřízeno pražskému magistrátu, cítím povinnost politika, nejenom z Dohody, upozornit magistrát hlavního města Prahy, že jakákoli dotační politika musí mít naprosto přesná a jasná pravidla, aby nedeformovala soutěžící trh a stanovila rozhraní mezi podnikatelským trhem a neziskovými organizacemi, které jsou hodny podpory."

Na otázku ProCulture ministr potvrdil, že Ministerstvo financí ohledně poskytování dotací, nemůže vůči městu použít žádný zákon ani vycházet z žádných metodických dokumentů. Jeho odpověď vyvolala další otázku, co se tedy stane, když magistrát na mnistrovu výzvu nebude vůbec reagovat. "Strašně zesmutním." zněla ministrova odpověď.

Marta Smolíková
ProCulture / Otevřená společnost o.p.s.

Pro další informace čtěte:
Diskuze okolo pražských grantů na kulturu

(14.02.2008)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.