Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Workshop ke kulturní politice Hlavního města Prahy

Cílem workshopu, kterého se má zúčastnit kulturní veřejnost je připomínkování, náměty i další doporučení k aktualizaci grantové politiky hlavního města Prahy. Workshop svolává radní Ing. Milan Richter a bude se konat ve středu dne 18. dubna 2007 od 14.30 hod. v Rezidenci primátora hl.m.Prahy, v budově Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1. Čtěte podklady k podpoře umění a kultury prostřednictvím HMP a přehled diskuze o podpoře pražských divadel v médiích:  

Další podklady a informace:

Primátor Bém dodržel slib daný umělcům, Tisková zpráva HMP, 26. 6. 2006
Primátor Prahy Pavel Bém dodržel slib daný odborné kulturní veřejnosti a 25. června 2006 městská rada schválila Koncepci kulturní politiky hl. m. Prahy a Grantovou politiku  hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění. Více než roční  spolupráce vedení a orgánů města a zástupců odborné umělecké veřejnosti  tak vrcholí a oba základní koncepční dokumenty jsou připraveny k projednání v  zastupitelstvu města na červnovém zasedání.

Koncepce kulturní politiky Hlavního města Prahy ke stažení pdf, 1,3 Mb ; ke stažení doc 1,6 Mb
(Příloha č. 1 k usnesení ZHMP č. 39/19 ze dne 29. 6. 2006)

Grantová politika Hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění, ke stažení doc 1,6 Mb
(Příloha č. 2 k usnesení ZHMP č. 39/19 ze dne 29. 6. 2006)

Informace a výsledky grantů v oblasti kultury a umění na rok 2007

Informace o partnerství Hlavního města Prahy (dříve spolupořadatesltví)

Výzkumy z oblasti kultury v Praze:
V letech 2004-2006 byly pro Odbor kultury památkové péče a cestovního ruchu MHMP realizovány výzkumy z oblasti kultury, které provedla výzkumná společnost STEM:
„Kulturní zájmy a potřeby obyvatel hlavního města Prahy“
„Výdaje na kulturu a kulturní zvyklosti obyvatel hlavního města Prahy“
„Provozovatelé kultury v hlavním městě Praze“

 

Diskuse v médiích:

Muzikál jako byznys, Lidové noviny, 10. 2. 2007,
Ani by mě nenapadlo dělat třeba Cats, to mi jde absolutně proti srsti,“ vysvětluje Petr Kratochvíl. Tvrdí také, že návratnost projektu by neměla být delší než sto repríz. A potvrzuje zákonitosti dnešní situace: „Není umění investovat dvacet milionů a vydělat jednadvacet, umění je investovat milion a vydělat jich dvacet. A toho se držím.“ konstatuje.

Pražský magistrát rozděluje peníze na kulturu dle osobních sympatií, tvrdí zástupci Divadla Ta Fantastika, Hospodářské noviny, 22.2. 2007
Téměř 100 milionů korun ročně na kulturu a její projekty, které má ročně k dispozici grantová komise pražského magistrátu, je rozdělováno podle osobních sympatií, bez znalosti práce žadatelů a bez ohledu na kvalitu programu. Tvrdí to alespoň zástupci Divadla Ta Fantastika včetně výkonného ředitele Juliua Hirsche a spolumajitele Petra Kratochvíla. Komise, kterou si na pražském Magistrátu vynutila tzv. Iniciativa pro kulturu, svévolně vylučuje z možnosti získat peníze na kulturní činnost některá divadla a projekty. Orgán podle Hirsche vznikl na základě účelové iniciativy pouhé části umělecké a kulturní obce a neřídí se žádnými průhlednými pravidly, svá rozhodnutí nezdůvodňuje.

Pražská divadla se bouří, jsou nespokojená s granty, Lidové noviny, 23. února 2007
Divadlo Činoherní klub je jedinou kulturní organizací, která letos získala od pražského magistrátu čtyřletý grant. Ostatní žadatelé o víceleté příspěvky dostanou granty podle doporučení odborné komise jen pro letošek, mnohdy také v menší výši, než požadovali.

Divadla volají: dejte více peněz, Lidové noviny, 24. února 2007
Hlavní město rozdělilo na kulturu miliony korun podle osobních sympatií k umělcům. Tvrdí to zástupci některých divadel. Radní pro kulturu Milan Richter nejasnosti v udělování grantů přiznal a pravidla chce změnit.

Granty jako fíkový list, Lidové noviny, 26. 2. 2007
Grantovou komisi, posuzující projekty pro pražskou kulturu (divadla profesionální i amatérská, soukromá i veřejná, galerie, koncerty, festivaly, rockové kluby, art-kina aj.), zřídili radní před třemi lety jako vstřícnou reakci na vlnu protestů proti neprůhlednosti rozdělování financí na kulturu. V uplynulých dnech se tato komise stala opět vděčným mediálním otloukánkem. Někteří z méně úspěšných žadatelů o grant spustili v novinách i na obrazovce hlasitý povyk – bohužel za přikyvování některých radních – aniž by se seznámili s kritérii posuzování projektů.

Navyšovat zisk z grantu nelze, Lidové noviny 27. 2. 2007
Vladimír Procházka, ředitel Činoherního klubu, soudí, že si někteří divadelníci vykládají pravidla grantového systému po svém.

Město spolupořádá, a tím dotuje, Lidové noviny, 27. 2. 2007
Zástupci některých pražských divadel pokračují v kritice, jak se rozdělovaly granty hlavního města. Řada scén se ale k veřejným penězům dostane jinak – díky spolupořadatelství, myslí si člen grantové komise Vladimír Just.

„Komise rozhoduje podjatě“, Lidové noviny, 27. 2. 2007
Členové komise jsou odborníci, rozhodují ale podle osobního vkusu, říká Marie Reslová z divadla Ta Fantastika.

Granty – žádný fíkový list, Lidové noviny, 28. 2. 2007
Je více než smutné a zavrženíhodné, když člen komise Rady hlavního města Prahy (RHMP) pro posuzování grantů v oblasti kultury a umění místo vysvětlení a jasného doložení kritérií, podle kterých přiděloval veřejné peníze, mlží, dehonestuje, napadá a přechází do protiútoku s tím, že každá malá lež je dobrá ve jménu vlastní pravdy.

Když je salátku málo a šnečků hodně, Lidové noviny, 1. 3. 2007
Pražskou divadelní veřejností hýbe rozdělování grantů na rok 2007. Některá soukromá divadla se bouří, že nedostala dotace, jiná mlčí nebo mlží, protože je obdržela, aniž by měla nárok. Pražský magistrát určitě není žádný altruista a lobovalo se v něm vždy fest, ale zdá, že letos se snažil léta neúnosnou situaci řešit a určité změny směrem ke zprůhlednění systému nastaly.

Muzikály už tolik netáhnou, Hospodářské noviny, 4.3. 2007
Doba, kdy každý nový muzikál znamenal v Praze událost, je minulostí. Podobných projektů je nadbytek, tvrdí kritici a poukazují na jejich nízkou či střední kvalitu. Diváci přesto výpravné podívané, plné populárních hvězd a hvězdiček, vyhledávají. Například tvůrci muzikálu Jack Rozparovač, který měl tento týden premiéru v pražském Divadle Kalich, už hlásí více než 50.000 prodaných vstupenek.

Spor o granty: zástupci pražských divadel znovu kritizovali magistrát, NOVA, 6. 3. 2007
Způsob, jak jsou rozdělovány granty v oblasti kultury, opět kritizovali zástupci některých pražských soukromých scén. Na tiskové konferenci dnes uvedli, že systém rozdělování peněžních dotací považují za nespravedlivý, nepřehledný a nekontrolovatelný. Členové grantové komise magistrátu podle nich rozhodují subjektivně, osobní a lobbistické zájmy vítězí nad původní myšlenkou Rovná šance pro všechny.

Divadelníci se zlobí, NOVA Střepiny, 11. 3. 2007

Granty patří i soukromým divadlům, ale... Hospodářské noviny, 23.3. 2007
"Obklopuje nás bratrstvo kočičí pracky. Braňme se tomu, že co je soukromé, je podezřelé a nepoctivé," prohlásil na tiskové konferenci počátkem března Jan Hrušínský, principál Divadla Na Jezerce, který není spokojený s tím, že jeho scéna dostala pouze 350 tisíc korun, když žádala o grant na činnost ve výši sedm a třičtvrtě miliónu korun.

Umělci se hádají o granty, Lidové noviny, 23. 3. 2007
Na nedávné protesty některých malých divadel proti rozdělení městských grantů do oblasti umění reaguje hlavní město rázně. Radní se rozhodli co nejdříve uspořádat sérii diskusí s umělci. Při nich by si zúčastnění měli vyříkat nejasnosti a navrhnout změny v systému přerozdělování peněz z městské pokladny. „Plánujeme, že by se 18. dubna uskutečnil první z workshopů. Je zapotřebí znát názory zástupců umělecké obce. Právě z takové debaty by mohly vyplynout určité závěry, které promítneme do příprav nového grantového systému,“ řekl k problému radní pro kulturu, památky a cestovní ruch Milan Richter.

Partnerství hlavního města: Praha dnes rozhodne, které kulturní akce podpoří, Hospodářské noviny, 11. 4. 2007
Pražské Quadriennale, mezinárodní festival divadelní scénografie, který se koná jednou za čtyři roky a který do Prahy letos v červnu přitáhne divadelníky ze šedesáti zemí, ocenilo ministerstvo kultury dotací 22 miliónů korun. Naproti tomu pražský magistrát ještě před týdnem uvažoval o tom, že festivalu sníží podporu v rámci "partnerství" (obdoba dřívějšího spolupořadatelství) z 4,5 miliónu korun na milión a půl.

Občanská válka pražských divadel, Divadelní noviny, 13. 4. 2007
Současným trendem Evropy je kooperace veřejného a privátního sektoru. V Praze se Magistrát rozhodl vytvořit takové podmínky financování divadel (a kultury vůbec), že vzplanula válka mezi veřejnými a soukromými divadly.

Zpracovala:
Marta Smolíková, ředitelka ProCulture/Otevřená společnost o.p.s.
od roku 2006 členka komise pro posuzování kulturních grantů HMP

(13.04.2007)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.