Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Za novou Prahu

Skupina architektů, urbanistů, vědců, publicistů a významných tvůrců vyjádřila v textu Za novou Prahu svůj postoj k řízeni a vedení města Prahy, který se týká dalšího rozvoje hlavního města.  V textu navrhuje 5 úkolů, které je třeba učinit: ve spolupráci s veřejnosti identifikovat problematická rozhodnutí; uspořádat mezinárodní workshopy a diskuze o strategii rozvoje města, ustanovoit nezávislý poradní sbor, který by posuzoval zásadní urbanisticko-architektonické změny; provést systémové změny v institucích zodpovědných za plánování rozvoje; zajistit kontintinuitu a udržitelnost dlouhodobého rozvoje města.

ZA NOVOU PRAHU

Dosavadní rozvoj Prahy je navzdory všem proklamacím veden převážně krátkodobými a individuálními zájmy části politické reprezentace města. Nejasnosti týkající se přípravy nového územního plánu, vypisování developerských i architektonických soutěží a především rozhodování o změnách využití velkých rozvojových území v nedávné minulosti jsou toho dostatečným důkazem.

Mnohá rozhodnutí se nikdo ani nepokusil obhájit natož srozumitelně vysvětlit. Absence jasně a srozumitelně stanovených pravidel vytváří u Pražanů pocit, že je možné vše a zároveň nic. Tušený či skutečný klientelismus a možné korupční jednání pak vede k letargii a nedůvěře či dokonce principielnímu odporu občanů vůči záměrům rozvoje města. Výsledkem je namísto moderního a pulsujícího města nezdravý organismus, město nepříliš přátelské pro své obyvatele.

Jsme přesvědčeni, že tuto atmosféru je nutné co nejdříve změnit. Chceme věřit, že počátek nového volebního období je vždy i příležitostí změnit zavedené pořádky a proto navrhujeme pražským zastupitelům zaměřit se na následující kroky, které by podle našeho názoru mohly ke zlepšení situace vést:

1) V širší diskusi se zástupci odborné i laické veřejnosti (urbanisté, architekti, památkáři, developeři, zástupci občanských iniciativ, aktivní občané) zhodnotit dosavadní rozvoj Prahy mezi roky 1990-2010 s cílem identifikovat nejvíce problematická rozhodnutí. Trvale pěstovat a rozvíjet dialog s širokou veřejností o „jejich“ Praze.

2) Uspořádat mezinárodní workshopy a diskuse o strategii rozvoje města za účasti reprezentantů úspěšně se rozvíjejících evropských (většinou i partnerských) měst (Hamburg, Vídeň, Berlín, Kodaň…) s cílem aplikovat maximum použitelných postupů pro budoucí rozvoj Prahy.

3) Ustanovit nezávislý poradní sbor ze zástupců odborné veřejnosti s jasně danou kompetencí a funkčním obdobím, který by posuzoval všechny zásadní urbanisticko-architektonické záměry a odborně oponoval koncepční dokumenty.

4) Připravit systémové změny v městských organizacích odpovědných za plánování jeho rozvoje tak, aby v jejich čele stáli namísto politicky prověřených manažerů respektovaní odborníci.

5) Pro kontinuitu a udržitelnost dlouhodobého rozvoje města i pro každodenní rozhodování jeho orgánů:
- ujasnit roli Prahy a její dlouhodobé cíle v evropském i středoevropském kontextu, její pozici a podmínky pro naplnění těchto cílů, nevyklízet zbytečně prostor dynamicky se rozvíjejícím středoevropským městům a využít kulturní a intelektuální potenciál Prahy pro posílení její pozice,
- zpřesnit a dodržovat základní principy rozvoje města v  jednotlivých oblastech – velká rozvojová území, dopravní a technická infrastruktura, památková ochrana, limity zastavitelnosti na okraji města apod.,
- stanovit závazné postupy při naplňování těchto záměrů (jako je například vypisování architektonických ideových soutěží na významná území sloužící ke stanovení regulativů a teprve následně území parcelovat pro jednotlivé developery atd.),
- cílevědomě podporovat a rozvíjet kvalitní veřejná prostranství a napomáhat vzniku kvalitní soudobé architektury.
 
Domníváme se, že jenom srozumitelně definované cíle, jasně stanovená pravidla a kontrola jejich plnění mohou vést k dlouhodobě zdravému rozvoji města. Pouze citlivým přístupem s požadavky nejvyšší kvality a odpovědnosti můžeme propojit staré s novým. Praha patří k nejbohatším regionům Evropy; dokažme tento potenciál využít k tomu, aby Praha byla příkladně se rozvíjejícím moderním evropským městem - podpořme naději na možnou změnu, která by mohla vyvést Prahu ze stávající, dlouhodobě neudržitelné situace.


Richard Biegel – historik umění, jednatel Klubu Za starou Prahu, vysokoškolský pedagog
Jakub Fišer – architekt, člen Dozorčí rady Nadace české architektury
Adam Gebrian – architekt, vysokoškolský pedagog
Pavel Hnilička - architekt
Jan Jehlík - architekt, vysokoškolský pedagog
Eva Jiřičná - architektka
Jan Kasl – architekt, primátor Prahy 1998-2002
Radek Kolařík – architekt, vysokoškolský pedagog, člen správní rady Nadace české architektury
Petr Kratochvíl – teoretik a historik architektury, vysokoškolský pedagog
Petr Lešek – architekt, Projektil Architekti
Zdeněk Lukeš – architekt, historik architektury
Miroslav Masák - architekt, vysokoškolský pedagog
Dan Merta – historik umění, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera
Irena Murray–Žantovská – historička architektury, ředitelka sbírek RIBA, Londýn
Jiří Musil – sociolog, vysokoškolský pedagog
Martin Peterka - architekt, místopředseda představenstva České komory architektů
Alberto di Stefano – developer, architekt, majitel galerie Futura
Čestmír Suška - sochař
Alena Šrámková - architektka, vysokoškolská pedagožka
Yvette Vašourková – architektka, Centrum pro středoevropskou architekturu
Maxim Velčovský – designér,
Josef Vomáčka – publicista, galerista
Zdeněk Zavřel - architekt, děkan fakulty architektury ČVUT
Antonín Žižkovský - dopravní inženýr
a
Hana Hegerová

Související odkazy:

Územní plán sídelního útvaru hlavního města Prahy

Sbor experů pro památkovou péči MHMP-OKP

(12.01.2011) ZDROJ: Galerie Jaroslava Frágnera
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.