Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

Protest za Radio Wave podpořil i ministr školství

Před budovou Českého rozhlasu se konala ve středu 28. ledna 2009 demonstrace odpůrců stávající Rady Českého rozhlasu. Demonstrující protestovali v den prvního veřejného zasedání Rady proti krokům, jimiž je vyvíjen tlak na vypnutí Radia Wave z analogového vysílání. Část účastníků protestů nebyla následně vpuštěna do zasedací místnosti Rady a došlo ke slovním potyčkám.

Zástupci tří různých iniciativ svolali happening, který se nesl v pohřebním duchu. Řada lidí nosila k budově rozhlasu symbolicky věnce, svíčky a květiny. Přivolaná speciální ochranka odmítala vpustit na zasedání Rady řadu lidí, kteří stáli ve foyer vstupní haly. Protestu se účastnila i řada osobností. Mezi nevpuštěnými na zasedání byli například zástupci filmové skupiny PetHon a herec Vojta Kotek. Na zasedání Rady se pokusili symbolicky předat pohřební věnec například hudebník Joe Karafiát ze skupiny Plastic People Of The Universe nebo aktivista Stanislav Penc. Smuteční kytici „za rádio pro mládež“ poslal i ministr školství Ondřej Liška.

Rada na svém zasedání řešila například i odpověď posluchačce ohledně vypnutí Radia Wave z analogové frekvence. Proti jendostranně formulovanému stanovisku se přímo na jednání ohradil ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, který odmítá výrok Rady, že by nasazením Radia Wave do FM vysílání byl úmyslně porušován zákon.

Další vysvětlení pochybení Rady se dožadovali zástupci iniciativy Gorily on-line v ohrožení. Ta poslala Radě dopis s dotazy, jehož předem schválená odpověď jim byla zaslána už dvě hodiny před zasedáním, na kterém ho měla rada schvalovat.

Mluvčí Rady ČRo Dana Jaklová odmítla po skončení Rady dát médiím jakékoliv vyjádření.

Související odkazy:

Zápis z 1. veřejné schůze Rady Českého rozhlasu
Zvukový záznam 1. veřejné schůze Rady ČRo (část 1/2) formát MP3
Zvukový záznam 1. veřejné schůze Rady ČRo (část 2/2) formát MP3

(30.01.2009) ZDROJ: Občanské sdružení Pro Wave
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.