Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

TZ: Ministryně kultury Alena Hanáková se ujala úřadu

Vedle církevních restitucí, které považuje nová ministryně Alena Hanáková (STAN) za svou "absolutní prioritu"  by také chtěla úřad více otevřít spolupráci s odbornou veřejností. „Jsem člověk, který vždycky usiluje o konsenzus, o rozumný kompromis. Ten není možný bez toho, že bych naslouchala všem relevantním hlasům. Také proto jsem se rozhodla nabídnout spolupráci panu Ivu Mathé, který má důvěru odborné veřejnosti a kterého si i já jako odborníka velmi vážím,“ řekla Alena Hanáková. Ministryně také hodlá vést úřad ministerstva transparentně a to dle pravidla .."bude zveřejňováno vše, co není ze zákona tajné – tedy i dodavatelské smlouvy, detaily výběrových řízení a podobně.“ Dalšími prioritami jsou úprava tzv. tiskového zákona, prosazující demokratické principy i v médiích komunální úrovně a dále novela památkového zákona v oblasti archeologie, která by měla blíže vymezit obsah výzkumu či usnadnit život jednotlivým stavitelům rodinných domků. 
Prezident republiky Václav Klaus dnes jmenoval Alenu Hanákovou ministryní kultury. Premiér Petr Nečas ji poté odpoledne uvedl do funkce přímo v sídle ministerstva v Nostickém paláci.

„Mou absolutní prioritou ve funkci ministryně kultury budou nyní církevní restituce, které jsou také jednou z koaličních priorit. Máme historickou šanci tuto záležitost, která je životně důležitá nejen pro církve, ale i pro města a obce, po letech odkladů uzavřít a napravit tak majetkové křivdy spáchané totalitním režimem,“ řekla po svém uvedení do funkce Alena Hanáková.

Nová ministryně by také chtěla úřad více otevřít spolupráci s odbornou veřejností. „Jsem člověk, který vždycky usiluje o konsenzus, o rozumný kompromis. Ten není možný bez toho, že bych naslouchala všem relevantním hlasům. Také proto jsem se rozhodla nabídnout spolupráci panu Ivu Mathé, který má důvěru odborné veřejnosti a kterého si i já jako odborníka velmi vážím,“ řekla Alena Hanáková.

Na ministerstvu chce uplatňovat i zásady veřejné kontroly, které prosazuje stávající koaliční vláda: „Prostředky, se kterými musí kultura hospodařit, jsou omezené. Proto je musíme využívat efektivně a transparentně. Chci zavést na ministerstvu takovou praxi, kdy bude zveřejňováno vše, co není ze zákona tajné – tedy i dodavatelské smlouvy, detaily výběrových řízení a podobně,“ prohlásila nová ministryně. Otevřít lidem by se měla i krásná budova Ministerstva kultury, která nedávno prošla nákladnou rekonstrukcí.

Mezi další priority ministryně Aleny Hanákové patří v tuto chvíli úprava tzv. tiskového zákona, prosazující demokratické principy i v médiích komunální úrovně a dále novela památkového zákona v oblasti archeologie, která by měla blíže vymezit obsah výzkumu či usnadnit život jednotlivým stavitelům rodinných domků.
(20.12.2011) ZDROJ: Ministerstvo kultury ČR
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.