Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativaAutorské právo
TechSoup

Rozsudek německého soudu: licence CC je třeba respektovat

Díla licencovaná na internetu pod Creative Commons licencemi rostou rok od roku. Zatímco v roce 2003 jich byl jeden milion na konci roku 2010 to již bylo 400 miliónů děl poskytovaných pod otevřenými licencemi CC. Díky nim mohou tvůrci poskytovat své dílo zdarma k veřejnému užití.Uživatelé musí respektovat podmínky vybraného typu licence. Mezi autorem a uživatelem díla vzniká oboustranně výhodný vztah. Na straně jedné je autor, který použitím licence CC osloví širší publikum, na straně druhé pak divák, posluchač, čtenář etc., ale také jiný tvůrce, který užívá autorovo dílo a může na něj navazovat či se jím nechat inspirovat. Také v prostředí licencí CC však, byť velmi zřídka, dochází k jejich porušování. V takovém případě má autor/autorka dvě možnosti; buď se domluví s uživatelem na nápravě nebo celý případ předloží soudu a čeká, že ten rozhodne v jeho prospěch. Případ německé fotografky Niny Gerlach ukazuje, že licence CC jsou v případném soudním řízením vynutitelné a je třeba je respektovat, jelikož jsou druhem copyrightu.

Thilo Sarrazin am 3. Juli 2009 by Nina Gerlach / CC BY-SA

 

 

 

 

Thilo Sarrazin am 3. Juli 2009 by Nina Gerlach / CC BY-SA

Rozsudek německého soudu se týkal fotografie (viz. výše) Thila Sarrazina, exministra financí spolkové země Berlín, bývalého člena představenstva Spolkové banky a německého politika (SPD), který v Německu rozpoutal bouřlivou veřejnou diskuzi díky svým prohlášením a knize týkající se německé imigrační politiky.

Autorka fotky Thila Sarrazina vystavila pod licencí CC-BY-SA, která mimo jiné stanoví,že při následném šíření díla je potřeba uvést jejího autora. Fotografii převzal uživatel a znovu ji uveřejnil bez uvedení autora a odkazu na CC licence, pod kterou byla vystavena. Porušil tak dvě podmínky licence. Soud toto shledal jako dostatečné pro uznání žaloby a nařídil žalované straně zastavení užívání fotografie a finační úhradu soudního řízení. Výtah ze soudního rozhodnutí přeložený do angličtiny naleznete zde.

Autorka fotografie a žalobkyně Nina Gerlach, je aktivní editorkou německé Wikipedie a dalších projektů Wikimedií ( ve všech z nich používala typ cc licence BY-SA). Nina Gerlach je také členkou Wikimedia Germany, která zaměstnává i jejího partnera Mathiase Schindlera. Případ byl veden Tilltem Jaegerem uznávaným odborníkem na problematiku otevřených licencí.  

K dispozici je celkem šest typů licence CC a to těm autorům vizuálních děl, fotografií, hudby pro radost, přednášek či krátkých videí, kteří chtějí, aby se jejich práce volně a bezplatně používala, šířila, upravovala či překládala například pro vzdělávací účely. Individuální autorství zústává dle licenčních podmínek Creative Commons zachováno.

Související články:

The Power of Open: Na webu víc než 400 miliónů děl pod CC licencemi

Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.