Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativaAutorské právo
TechSoup

Výkonní umělci již nebudou v hudebním průmyslu chudými příbuznými

Eurokomisař Charlie McCreevy představil svůj záměr navrhnout prodloužení ochrany práv evropských výkonných umělců z 50 na 95 let. Hlavním cílem tohoto návrhu je zrovnoprávnění interpretů se skladateli a textaři, kteří mají zaručená práva nejen po celý život, ale i 70 let po smrti. Návrh by měl být Evropské komisi předložen do konce července 2008.

Výzkum Evropské komise ukazuje, že mnozí z evropských zpěváků či hudebníků začínají svou kariéru kolem 20 roku. Naproti tomu hudebníci, kteří nejsou členy kapel či orchestrů začínají koncertovat již ve svých 17 ti. To znamená, že v době, kdy skončí 50 ti letá ochranná jejich autorských práv bude těmto interpretům kolem 70 ti let.

V okamžiku, kdy skončí ochrana autorských práv , neplyne výkonným interpretům z jejich  zvukových nahrávek žádný další příjem. Pro výkonné hudební interprety a méně známé hudebníky to znamená, že jejich příjem z autorských práv se zastaví v době, v níž je každý člověk nejzranitelnější, tedy v důchodovém věku. Interpretům též neplynne žádný příjem z prodeje nahrávek na internetu.

"Pokud nebudou učiněny příslušné kroky, znamená to, že v následujících deseti letech ztratí hudební interpreti, kteří nahráli své skladby v průběhu padesátých a šedesátých let autorské honoráře", řekl eurokomisař pro vnitřní obchod Charles McCreevy. "Nehovořím o interpretech, jakými jsou například Cliff Richard nebo Charles Aznavour. Mám na mysli tisíce bezejmenných hudebníků, kteří přispěli ke zvukovým nahrávkám padesátých a šedesátých let. Nebudou ze svých nahrávek dostávat autorské honoráře, které jsou velmi často jejich jedinou penzí."

(21.02.2008) ZDROJ: Zastoupení Evropské komise
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.