Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativa
TechSoup

Daňová reforma již nezohledňuje knižní trh

V rámci navrhované daňové reformy má být zvýšena daň z přidané hodnoty na knihy a časopisy ze současných 5 % na 9 %. Nižší sazba daně, případně nulová daň je běžná ve většině evropských zemí, neboť je chápána nejen jako podpora knižního trhu. Důvody snížení či osvobození od této daně mají své ukotvení i v základním lidském právu, které zaručuje každému se svobodně a bez cenzury, tedy i ekonomické, vyjadřovat ke všem věcem. Přinášíme podrobnější informaci, jak to s touto daní vypadá v zemích Evropy: z 34 zkoumaných států Evropy má naprostá většina sazbu DPH z knih nižší než 9 %, z toho 10 zemí má daň nulovou

Podle posledního (letošního) vydání Kompendia kulturních politik a trendů v Evropě, které zveřejňuje Rada Evropy a německá nezisková organizace ERICarts je snížení sazby DPH pro knihy zcela běžné ve většině zemí Evropy. V mnohých státech pak jsou knihy od DPH osvobozeny zcela. 

Podle tohoto Kompendia mají v Evropě nejvyšší DPH na knihy v Bulharsku (20 %), je to také vedle Gruzie (18 %) jedna ze dvou zemí, která DPH z knih vzhledem k základní sazbě nezvýhodňuje.  

Sousední Rakousko snižuje z 20 % na 10 % a Rusko, země s obrovským trhem z 18 % na 10 %.

Zde se ale dostáváme k zemím, které mají na knihy nižší DPH než je českou vládou navrhovaných 9 %:

8,5 % má Slovinsko
8 % Finsko, Srbsko
7 % má Německo, Rumunsko
6 % má Belgie, Holandsko, Švédsko
5,5 % má Francie 
5 %  má Estonsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Monako, Portugalsko
4 % Řecko, Itálie, Španělsko
2,4 % má Švýcarsko


0 % sazba DPH z knih je v Albánii, Chorvatsku, Irsku, na Maltě, v Moldávii, v Norsku, Polsku, San Marinu, Velké Británii a na Ukrajině.

Co se týče opatření ohledně knižního trhu mají v některých evropských zemích pevně stanovené ceny knih. K takovým státům patří Francie, Německo, Řecko, Holandsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Srbsko, Slovinsko, Španělsko nebo Švýcarsko.

Více než polovina zkoumaných zemí poskytuje přímou podporu nakladatelům. Je třeba ¨však vzít v úvahu, že vedle toho je také obvyklou praxí podporovat nákupy veřejných knihoven, či přímo tvorbu autorů.

Marta Smolíková
ProCulture

(23.05.2007) ZDROJ: Compendium
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.