Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativa
TechSoup

Vláda pozastavuje ratifikaci dohody ACTA

Vláda pozastaví ratifikační proces Obchodní dohody proti padělatelství ACTA. Možné reálné dopady této mezinárodní smlouvy bude ještě analyzovat. Nechceme v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím. Takže ratifikační proces ke smlouvě ACTA bude pozastaven a znovu to podrobíme analýzám,“ řekl premiér 6. ledna 2012. Vyžádáme si i nezávislé posudky, musíme se podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě, uvedl. Organizace dohlížející na lidská práva na Internetu kritizují dohodu ACTA, protože zavádí přísné represe, poškozuje uživatele a směřuje ke státním zásahům do svobodného Internetu. Stejný den vydal k této smlouvě negativní stanovisko i Úřad pro ochranu osobních údajů.
Chci zdůraznit, že nikdy ani omylem v ČR nehrozily nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaké filtrace a podobně. To nehrozilo nikdy ani na okamžik, prohlásil v pondělí premiér Nečas.

K mezinárodní smlouvě ACTA, jejímž cílem je vytvoření pravidel pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy boj proti šíření nelegálních kopií a padělků, se spolu z další více než dvacítkou zemí Evropské unie připojila v lednu i Česká republika. Hackerské útoky mají kriminální charakter, míní Nečas

Smlouva má řadu odpůrců nejen v Česku, ale i ve světě. V poslední době se v této souvislosti objevilo také několik hackerských útoků například na internetové stránky vlády, Poslanecké sněmovny, Občanské demokratické strany či některé instituce.
Úřad pro ochranu osobních údajů uvedl na svém webu: Dohoda deklaruje nejasně zejména nové silné kompetence státních úřadů, zahrnujících i nástroje represivní povahy. Jako celek se tak jeví nevyvážená, vůči existujícím zákonným zárukám garantujícím přirozená práva jednotlivce.
Související články na ProCulture:
ACTA Anti-Counterfeiting Trade Agreement, neboli Obchodní dohoda proti padělání je vícestranná mezinárodní obchodní dohoda s trestněprávními prvky, jejímž účelem je posílit dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, boj proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl. ACTA má vytvořit vlastní orgány mimo existující mezinárodní instituce jako jsou Světová obchodní organizace (WTO), Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO) a Organizace spojených národů. Vyjednávání ACTA však neprobíhalo na půdě žádné mezinárodní instituce, navíc do května 2008 tajně, návrh smlouvy byl zveřejněn teprve v roce 2011. Organizace dohlížející na lidská práva na Internetu ji kritizují, protože zavádí přísné represe, poškozuje uživatele a směřuje ke státním zásahům do svobodného Internetu.

 
(07.02.2012) ZDROJ: Vlada ČR
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.