Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativa
TechSoup

Vláda přijala novelu zákona o obecně prospěšných společnostech

Dne 27. 7. 2009 vláda ČR na svém jednání schválila novelu zákona o obecně prospěšných společnostech, kterou připravil ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, je právním předpisem, který umožňuje fungování jednoho z typů právnických osob, které jsou zahrnovány do neziskového sektoru. Zpracování návrhu novely zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, si vyžádala především potřeba aplikační praxe. Zpracování této novely má také vztah k vládnímu návrhu Občanského zákoníku, který předpokládá, že obecně prospěšné společnosti budou do budoucna nahrazeny ústavy a zákon č. 248/1995 Sb. bude zrušen. Již existující obecně prospěšné společnosti se však i nadále budou řídit zrušeným zákonem č. 248/1995 Sb. I proto je třeba tento právní předpis novelizovat tak, aby vhodněji upravoval práva a povinnosti 1.700 v současné době zapsaných obecně prospěšných společností, protože po jeho zrušení již tato možnost nebude.
 
Hlavní změny, které vládní návrh novely zákona  přináší, je například změna v osobě statutárního orgánu, kterým bude nadále nikoliv správní rada, ale ředitel společnosti. Posiluje se úloha zakladatele společnosti jako orgánu, který ji nejen zakládá a zakotvuje řadu podmínek a pravidel do zakládací listiny, ale činí a schvaluje zásadní rozhodnutí o osudu společnosti i v průběhu její existence. Posílení role zakladatele si vyžádal mimo jiné i fakt, že tyto subjekty jsou často zakládány všemi články veřejné správy, které do nich vkládají veřejný majetek, vyžadující zvláštní ochranu.

Vládní návrh novely zákona č. 248/1995 Sb., přináší i další změny, jejichž smyslem je efektivnější a transparentnější chování těchto neziskových subjektů při poskytování veřejně prospěšných služeb. Současně může učinit tuto právní formu atraktivnější i pro orgány veřejné správy, pokud hledají způsob, jak poskytovat služby ve prospěch občanů prostřednictvím jimi založené soukromé společnosti tohoto typu.
 

(06.08.2009) ZDROJ: Vláda ČR
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.