Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoLegislativa
TechSoup

Vláda projednala teze věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích

Na prvním lednovém jednání vlády vzal Topolánkův kabinet na vědomí teze věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích, jak je předložila ministryně Stehlíková. Tento zákon má zvýšit společenskou prestiž organizací pracujících ve veřejném zájmu, a to zejména zlepšením podmínek jejich financování. Vláda také schválila koncepci rozvoje neziskového sektoru.

Věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích definuje veřejně prospěšnou organizaci a sjednocuje pravidla a podmínky, za kterých jsou poskytovány veřejné finanční prostředky. Na jeho přípravě spolupracují od začátku roku 2008 zástupci nestátních neziskových organizací, odborníci na české a evropské právo a legislativu, ministryně pro lidská práva a menšiny a zástupci některých ministerstev.

Zákon má zajistit společenskou kontrolu a vysoký stupeň transparentnosti hospodaření organizací, jejichž veřejně prospěšná činnost je zajišťována z veřejných zdrojů. Jednou z klíčových podmínek pro získání statutu veřejně prospěšné organizace je "neziskovost". Organizacím, které naplní podmínky tohoto zákona, se podle tvůrců jeho návrhu výrazně usnadní přístup k prostředkům z veřejných zdrojů a budou mít nárok na příslušné daňové a poplatkové úlevy.

Pro uznání formy veřejně prospěšné organizace má být rozhodující náplň činnosti organizace, a to především v oblasti kultury, školství, vzdělávání, zdravotnictví či sociálních služeb. Znaky veřejné prospěšnosti budou moci vykazovat všechny typy právnických osob. Stávající právní formy neziskových organizací (obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, nadace a nadační fondy a církevní právnické osoby) mají zůstat zachovány - budou moci, ale nebudou muset nést znaky veřejné prospěšnosti.

"V současné době se předpokládá, že všechny neziskové organizace jsou veřejně prospěšné, a to neodpovídá skutečnosti. Na základě zákona se budou moci neziskové organizace rozhodnout, zda získají status veřejně prospěšné organizace a tím i přístup k veřejným prostředkům, ale současně se podrobí přísnější kontrole než doposud. Za důležité považuji, že dojde ke zrovnoprávnění i dalších právnických osob vykonávajících veřejně prospěšnou činnost v ´neziskovém režimu´, například nemocnic, ústavů poskytujících zdravotní a sociální péči či škol," řekla ministryně Džamila Stehlíková.

-osn-

Související:
Teze k novému zákonu o veřejně prospěšných organizacích
Hrozí zánik malým neziskovkám?
Nový Občanský zákoník upraví existenci neziskových organizací
Nový občanský zákoník a veřejná prospěšnost

(06.01.2009) ZDROJ: OS noviny
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.