Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
TechSoup

Evropa chce kulturu jako součást ekonomické strategie 2020

Ministři a ministryně kultury členských zemí EU, kteří se  sešli ve španělské Barceloně  a to před Fórem pro kreativní průmysly. Setkání vyústilo v jednoznačnou shodu, že kultura se,  vzhledem ke svému sociálnímu a ekonomickému potenciálu, má stát jedním z ústředích témat evropské ekonomické strategie pro rok 2020. Zároveň poukázali  na potřebu společné kulturní politiky a evropského právního rámce pro kulturní sektor. Kulturní sektor vytváří 5 milionů pracovních míst a představuje 2,6% HDP všech Evropských zemí. Evropa by měla více investovat do kreativních průmyslů. Ty  jsou zdrojem budoucího růstu prohlásili zástupci Evropské komise na Fóru pro kulturní průmysly. Evropská komisařka pro kulturu Androulla Vassiliou v této souvislosti řekla, že...."úspěch Evropy v roce 2020 je do velké míry závislý na ekonomickém příspěvku kulturních průmyslů..."

Odile Qintin, generální ředitelka pro vzdělávání a kulturu EK představila,  jako součást  bacrelonského Fóra pro kreativní průmysly,  dokument ke stimulaci diskuze na téma kreativních průmyslů tzv. green paper. Ten bude vydán 28. dubna 2010 a obsahuje například oblast financování kreativních průmyslů v Evropské unii; zvýšení profesionálních standardů v kreativním sektoru; ochranu intelektuálního vlastnictví a správa copyrightu etc. 

EuObserveru paní Quintin k tomuto dokumentu také řekla "...mohl by být zohledněn také při plánování rozpočtu EVropské unie na léta 2014 - 2020...jestliže jsou kulturní a kreativní průmysly považovány jako průmysly s velkým dopadem na ekonomický růst, pak bychom do nich měly investovat více finančních prostředků..." 

Související odkazy: 

http://euobserver.com/871/29802/?rk=1

http://www.eu2010.es/en/documentosynoticias/noticias/mar31_rimcultura.html

http://www.eu2010.es/en/documentosynoticias/galeria_multimedia/videos/mar31_rpsinde.html
 
Studie Ekonomika kultury v Evropě

Vstupní analýza současných vazeb trhu práce se sektorem kultura a
definování výchozích předpokladů pro strategické plánování zaměstnanosti v tomto sektoru http://www.proculture.cz/knihovna/downloadfile.php?id=399

 

(10.04.2010) ZDROJ: EUobserver, web eu2010, ProCulture
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.