Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
TechSoup

Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR — veřejná diskuse

V období duben–květen 2009 je aktualizovaná Strategie udržitelného rozvoje České republiky připravená zástupci relevantních resortů (dále jen SUR ČR) předmětem veřejné diskuse. Překládaný text je určen pro diskusi s odbornou veřejností k tématům a problémům, které byly z hlediska udržitelného rozvoje České republiky označeny jako zásadní. Cílem SUR ČR je vytvořit konsensuální rámec pro zpracování dalších materiálů koncepčního charakteru (jako jsou např. sektorové politiky nebo akční programy). Strategie bude důležitým východiskem pro strategické rozhodování v rámci jednotlivých resortů i pro meziresortní součinnost a spolupráci se zájmovými skupinami. Základním časovým horizontem strategie  je rok 2014, některé cíle však míří až do roku 2030. Strategickou vizí obnovené strategie je zlepšení života současné generace i generací budoucích cestou vytvoření udržitelných komunit schopných efektivně užívat zdroje a odblokovat ekologický a sociální inovační potenciál nutný k zajištění ekonomické prosperity, ochrany životního prostředí a sociální soudržnosti. Na úrovni globálních cílů obnovené strategie je kultura zahrnuta do cíle Sociální rovnost a soudržnost (sociální soudržnost, zdraví, bezpečnost, práva, stejná příležitost, kulturní diversita). Na základě připomínek došlých během veřejné diskuse bude text dále upravován tak, aby bylo možné jej v listopadu 2009 předložit ke schválení vládě ČR.

Orgánem odpovědným za přípravu SUR ČR je Rada vlády pro udržitelný rozvoj, nositelem úkolu vlády je ministr životního prostředí. Aktualizace stávající strategie (schválené vládou v roce 2004) byla zahájena v roce 2007 a klade si za úkol určit možné hrozby (sociální, ekonomické a environmentální) pro další vývoj České republiky a najít cesty a nástroje, které umožní se těmto hrozbám vyhnout. Současně usiluje o vytvoření předpokladů pro využití příležitostí k rozvoji s maximálním možným uplatněním vzájemného spolupůsobení mezi sociální, environmentální a ekonomickou oblastí.

Priority a cíle jsou v rámci aktualizace seřazeny do pěti tzv. prioritních os:

   * Prioritní osa 1: Populace, člověk a zdraví
    * Prioritní osa 2: Ekonomika a inovace
    * Prioritní osa 3: Rozvoj území
    * Prioritní osa 4: Krajina, ekosystémy a biologická rozmanitost
    * Prioritní osa 5: Stabilní a bezpečná společnost

Na základě připomínek došlých během veřejné diskuse bude text dále upravován tak, aby bylo možné jej v listopadu 2009 předložit ke schválení vládě ČR.

Další informace naleznete na stránce

http://www.mzp.cz/cz/sur

Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.